Friday, May 24, 2013

Ce strategii propun reprezentantii IMM-urilor pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene?

CNIPMMR a prezentat o serie de propuneri de strategii pentru a creste gradul de utilizare a fondurilor europene. Propunerile au fost facute in cadrul Forumului National al IMM-urilor. 

Forumul a fost organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Ministerul pentru IMM, mediu de afaceri si turism, avand ca trema principala “Strategii nationale si regionale pentru 2014-2020”. 

In cadrul evenimentului, reprezentantii Consiliului au prezentat o serie de propuneri menite sa cresca gradul de utilizare a fondurilor europene, in conditiile in care in prezent, Romania se numara printre tarile membre cu cele mai mici grade de absorbtie. De asemenea, Consiliul a accentual necesitatea sustinerii unor programe deja existente

Printre propunerile si sugestiile CNIPMMR se numara :

1.    Cresterea nivelului de educare, formare si insertie profesionala, prin dezvoltarea unui program de educatie intreprenoriala in radul elevilor si studentilor, prin utilizarea elementelor de ucenicie si stagiatura. 

O alta propunere din aceeasi sfera vizeaza realizarea unei scheme de garantie pentru tineri care sa asigure crestere gradului de ocupare a acestora, precum si cresterea accesului la formare profesionala prin crearea unui sistem de vouchere de training. 
2.    Continuarea finantarii intreprinderilor prin programul de sustinere a crearii de microintreprinderi de catre tinerii antreprenori debutanti, precum si crearea unui mecanism de micro-granturi pentru start-up-uri si crearea unui fond de micro-creditare a companiilor inovatoare.

3.    Stabilirea unor instrumente de suport pentru IMM-uri, precum incubatoare si acceleratoare de afaceri, instrumente pentru dezvoltarea IMM-urilor inovatoare, crearea unui sistem de identificare si transfer a celor mai bune practivi manageriale. 

De asemenea, a fost propusa crearea unui program de intarire a capacitatii institutionale a organizatiilor suport pentru IMM-uri, la nivel national, regional si sectorial. 

Euro sare de 4,36 lei la cursul oficial. Reintra leul pe tendinta de depreciere?

Climatul extern nefavorabil a facut ca leul sa piarda teren destul de important in sedinta de joi. Cotatia oficiala a trecut de 4,36 lei pentru un euro iar analistii sunt pesimisti. 

Dupa o aprecierea initiala pana in jurul a 4,34 lei pentru un euro, moneda nationala a pierdut teren inca din finalul inchiderii sedintei de miercuri, pe fondul instalarii unei aversiuni la risc in pietele globale. 

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3611 lei pentru un euro. 

“Teama noastra ca licitatia de obligatiuni de astazi va ajuta foarte putin leul este foarte probabil sa se materializeze, dat fiind climatul extern nefavorabil”, au precizat analistii ING Bank inca de la inceputul sedintei de joi. 
Mai mult, acestia considera ca evenimentele recente sugereaza ca leul ar putea sa reintre pe o tendinta de depreciere in saptamanile urmatoare iar cursul ar putea ajunge la 4,40 lei pentru un euro. 
Pe piata interbancara, cotatiile au continuat sa creasca iar spre finalul zilei de joi euro se tranzactiona in intervalul 4,3620 – 4,3670 lei pentru un euro, deprecierea leului fiind in ton cu evolutia valutelor regionale. 

Tendinta de depreciere a luat oarecum prin surprindere piata locala in conditiile in care in urma cu doar o saptamana leul prezenta potential de apreciere iar analistii Raiffesein Bank isi ajustasera in jos estimarile pentru urmatorul trimestru in intervalul 4,35-4,40 lei pentru un euro. 

Sunt nemultumit de fondul ales. Ce pot face?


Participantii la fondurile de pensii private obligatorii au oricand posibilitatea sa-si modifice alegerea in cazul in care sunt nemultumiti de performatele fondului la care contribuie. 
In primii doi ani de la semnarea actului de aderare, penalizarile sunt destul de mari – 5% din activul personal. Astfel, daca o persoana apeleaza frecvent la aceasta optiune, risca sa-si diminueze mult sumele acumulate pentru pensia privata.
Exceptie fac persoanele care incep sa cotizeze la pensiile private. Deoarece in cont nu s-au acumulat prea multi bani, comisionul de 5% devine neglijabil in sume absolute.
De exemplu, o persoana cu un salariu brut de 2.000 lei plateste in fiecare luna o contributie de 40 lei. Prin urmare, daca dupa o luna schimba fondul de pensie, participantul va fi penalizat cu numai 2 lei. In schimb, atunci cand activul personal ajunge la 10.000 lei, penalizarea va reprezenta 500 lei.
Dupa ce trec doi ani de la semnarea actului de aderare, participantii pot schimba fondul de pensii fara a mai plati nici un comision.
Trebuie stiut ca o persoana nu poate renunta sa contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Acest lucru este valabil chiar si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pentru care aderarea este initial optionala. Odata ce au semnat actul de adeziune, ei sunt obligati sa contribuie la fondurile de pensii private pana la atingerea varstei de pensionare.
Orice persoana care se considera prejudiciata de un administrator de pensii private se poate adresa Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Prvate, care in termen de 30 de zile este obligata sa ofere un raspuns la plangerea sau sesizarea primita.

Pensiile private functioneaza superb

Ministrul muncii a declarat recent ca sistemul de pensii private este un parteneriat public-privat care functioneaza fara sincope. Clientii s-au convins probabil demult ca nu au de ce sa-si faca griji, motiv pentru care de aproape 5 ani, nici ca le mai pasa de fondurile de pensii private. Dar nu ar mai plati contributii, nici macar nu si-ar da seama ca le lipseste ceva!

Mariana Campeanu, ministrul muncii, a declarat ca sistemul de pensii private este “singurul parteneriat public-privat care functioneaza fara sincope si fara reclamatii”, in cadrul unui eveniment sponsorizat de industria fondurilor de pensii la Sinaia.

Ea si-a argumentat declaratia prin faptul ca randamentele au fost superioare inflatiei, iar sumele investite nu au resimtit efectele crizei.

Am putea crede ca laudele ministrului sunt exagerate, mai ales ca pentru unii, declaratiile le-ar aduce aminte de raportarile din epoca comunista pentru depasirea productiei la hectar.
Dar si clientii au ajuns probabil la aceeasi concluzie. Au incredere oarba in sistemul de pensii private, motiv pentru care nici macar nu mai sunt interesati la cel fond de pensie vor plati contributii timp de 40 ani . Toate fondurile sunt administrate profesionist, asa ca aproape nimeni nu-si mai bate capul cu alegerea fondului.

In acest an, datele statistice arata ca peste 95% dintre noii participanti prefera loteria. Ce modalitate mai buna de a alege un fond de pensie privata performant, decat sa lasi decizia in seama loteriei statului! 

Iar loteriile de stat, merg intr-adevar “fara sincope”. Nu trece nicio luna, fara ca participantii indecisi sa fie repartizati intre fonduri in mod egal. Astfel, administratorii dau dovada unui rar spirit de fair-play si nu se lupta intre ei, asa cum in mod grosolan se procedeaza in alte domenii din economie.

Luna de luna, loteriile alimenteaza fondurile cu materie-prima (pardon, noi clienti!), de la care administratorii vor incasa comisioane timp de 40 ani, indiferent de performantele realizate. Veniturile administratorilor sunt asigurate, asadar, “fara sincope”!