Tuesday, April 16, 2013

Primele doua luni din 2013 au adus excedent pe contul curent al balantei de plati

La finalul lunii februarie, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 327 milioane euro, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro in aceeasi perioada din 2012. 

Miscarea s-a produs pe findul reducerii deficitului balantei comerciale, cu 465 milioane euro, si al veniturilor, cu 64 milioane euri. Balanta serviciilor a inregistrat un surplus de 152 milioane euro, fata de un deficit de 116 milioane euro in 2012. De asemenea, excedentul balantei transferurilor curente s-a majorat cu 187 milioane euro, in principal pe seama transferurilor nete ale administratiei publice.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 163 milioane euro, in scadere cu 29 milioane euro. Din acestea, creditele intragrup au insumat 94 milioane euro iar participariile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au fost de 69 milioane euro. 

Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 80,7 miliarde euro, in crestere cu 2,6% fata de 31 decembrie 2012. 

Datoria externa pe termen scurt a fost la finall lunii februarie de 19,6 miliarde euro, in scadere cu 3,1% comparativ cu decembrie 2012. 

Pretul aurului scade pe fondul zvonurilor ca Cipru ar putea sa vanda din rezerva

Discutiile privind posibila vanzarea de aur din rezerva Ciprului, pentru a procura suma necesara salvarii sectorului financiar si economiei, au dus la scaderi puternice ale cotatiile internationale.

Luni, cotatia unei uncii de aur a scazut cu peste 100 de dolari, ajungand pana la un minim 1.386 dolari pe uncie. 
Pe langa vestile privind posibila vanzare a unei cantitati mari de aur de catre Cipru, la scaderea cotatiilor aurului au contribuit si vestile privind cresterea economica a Chinei, mai mica decat nivelul anticipat. 

Potrivit unor documente oficiale, suma necesara Ciprului pentru redresarea economica ar fi de 23 miliarde euro, cu 6 miliarde peste nivelul estimat initial.

Diferenta va trebui acoperita de Cipru iar Comisia Europeana a propus mai multe masuri, printre care si vanzarea “excesului de aur” in valoare de 400 milioane euro din rezerva bancii centrale a tarii.

Cetatenie cipriota pentru cei care au pierdut cel putin 3 milioane euro

Autoritatile cipriote vor sa faciliteze obtinerea cetateniei cipriote pentru investitorii straini care pierd mai mult de 3 milioane euro din transformarea depozitelor in actiuni  bancare. 

Presedintele cipriot, aflat la o un eveniment al oamenilor de afaceti rusi a precizat ca se vor implementa noile reguli, cu maxima viteza, de obtinere a cetateniei, pentru a mai “diminua din pierderile cauzate investitorilor straini”. 

Investitorii care aveau depozite in Cipru dinainte de 15 martie si au pierdut cel putin 3 milioane euro vor fi eligibili pentru cetatenia cipriota. De asemenea, programul actual ce oferea cetatenie investitorilor se va imbunatati prin diminuarea sumei minime ce trebuie investita in Cipru de la 10 milioane euro la doar 3 milioane euro. 
Cetatenii rusi sunt printre principalii investitiori in economia Cipriota prin plasarea unor sume importante in bancile din insula. Acestia sunt direct afectati de decizia autoritatilor de a bloca conturile si de a transforma un procent de pana la 60% din depozitele acestora in actiuni bancare. 

Cipru are nevoie de mai multi bani decat se estimase initial

Problema financiara a Ciprului este departe de a se fi rezolvat. Se pare ca statul ar avea nevoie de o suma totala de 23 miliarde euro pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei, cu 6 miliarde peste suma estimnata initial. Noua valoarea este indicata pe un document oficial,  citat de BBC. 

Analistii sunt insa sceptici ca autoritatile vor putea obtine o suma atat de mare. Inchiderea celei mai mari banci, Laiki Bank, si transformarea in actiuni a unei ponderi din depozitele Bank of Cyprus ar urma sa aduca un plus de 10,6 miliarde euro. Cipru ar mai putea obtine 0,4 miliarde euro din vanzarea rezerveli de aur. Chiar si asa insa, suma nu acopera nici jumatate din necesarul de 23 miliarde euro.

Programul Kogalniceanu reincepe. IMM-urile solicitante isi pot depune cererile online

Sesiunea de depunere a cererilor online pentru inscrierea in programul Kogalniceanu a fost deschisa. Bugetul in 2013 este de 16,1 milioane lei pentru subventionarea dobanzii la credite.
 
IMM-urile pot obtine o linie de credit de pana la 400.000 lei, pentru finantarea activitatii curente, pe o perioada initiala de 1 an, cu posibilitatea de prelungire. 
Dobanda este integral subventionata de stat, in limita a 9 puncte procentuale. Statul nu subventioneaza insa si alte costuri ale creditului, precum comisioane. Cuantumul total al subventiei pentru 2013 este de 16,155 milioane lei. 

Subventia este acordata de la bugetul de stat, de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. 

De asemenea, firmele pot obtine si garantie prin intermediului Fondului de Garantrare a creditelor pentru IMM, de pana la 80% din valoarea liniei de credit.