Monday, November 24, 2014

Reportaj: De ce ar trebui mutat Black Friday pe 1 aprilie?

Am avut curiozitatea sa urmaresc in direct, la prima ora, strategia de marketing a celui mare magazin on-line (eMag) iar concluziile sunt cam descurajante pentru amatorii de reduceri i-re-zis-ti-bi-le.

Stiam ca urmeaza ca eMag sa deschida dimineata pravalia cu reduceri. Cel mai probabil intre 6,30-7,30 asa ca mi-am lasat sacosa virtuala la usa magazinului on-line de la 6,30. De cu seara, mai multe bloguri pentru gadgetari publicau liste cu reducerile de top pregatite de retailer, probabil contra-cost, ca orice advertorial. 

Ochisem la eMag un laptop Acer la 499 lei, redus cu 50% (cel mai mic pret la concurenta pentru aceeasi marca il gasisem la Altex, unde se vinde in saptamana aceasta cu 799 lei), un televizor led Toshiba cu diagonala de 80 cm tot la 499 lei (reducerea era comparabila, procentual) si un Expresor de cafea la numai 50 lei (redus de la 240 lei). 
Ei bine, ce s-a intamplat pe teren? In jur de ora 7 site-ul s-a deschis cumparatorilor moment in care conexiunea mea s-a infundat brusc. N-am putut accesa site-ul cam 5 minute, iar cand s-a redeschis pentru mine, laptopul, expresorul, televizorul erau pe stoc epuizat. De ce se intampla asta, pentru ca si la celelalte magazine cu promotii-beton stocurile se dovedesc anemice spre inexistente? 

Probabil ca acestea functioneaza doar ca niste carlige de marketing (pretul este sub cel de cost sau macar cel impus de producator astfel incat retailerul isi asuma pierderi pentru a se promova de Black Friday). Omul se scoala cu noaptea in cap tintind achizitiile in cauza dar cand nu le mai vede, nu pleaca totusi cu mana goala daca tot a investit energie in Black Friday, ci ia si el ce mai e pe site. Iar “ ce mai e pe site” cu reducere decenta e in destule cazuri lichidare de stoc, produse vechi, reduse doar pentru a scapa producatorul si retailerul de ele.

Revin la produsele cu stoc epuizat. Lipsit de reperele mele (televizorul, laptopul, expresorul) am mai aruncat cate o privire pe site si am remarcat inca un fenomen interesant. Am descoperit ca alte produse cu stoc epuizat nu mai erau afisate pe emag.ro (probabil pentru a nu descuraja amatorii de chilipiruri care ar fi constatat ca au pierdut de fapt mai multe trenuri), precum se intampla cu cele din listele cu mari reduceri scapate cu cateva ore inainte pe blogurile de specialitate ce nu s-ar fi putut volatiliza fiind promovate anterior. 

Exemplu: am remarcat la un moment dat doua tablete Lenovo cu pret redus peste 40%, la 299 si 249 lei, ce au disparut in prima ora de pe site, fara sa mai apara ca “stoc epuizat” cum se intampla cu laptopul de 499 lei, televizorul, expresorul de 49 lei. Laptopul in schimb a reaparut, cu specificatii apropiate-memorie de 4G insa, dar la un pret de peste 900 lei, cu singura deosebire ca acum era purtator de Windows  8.1. 

Legat de chilipirurile eMag mai am de facut o observatie. Laptopul de 499 lei este aproape cea mai ieftina configuatie posibila in anul de gratie 2014, cu doar 2G de RAM si fara unitate optica. Televizorul Toshiba este plimbat des de eMag prin diferite campanii promotionale pana acum pretul fiind coborat doar pana la 700 lei. Este un televizor de marca dar cu performante modeste, fara elementare tunere TV.

Concluzia? Daca tot am invatat sa mutam Black Friday-ul romanesc inaintea celui original, din 28 noiembrie, n-ar fi util ca retailerii autohtoni sa faca un hei-rup si sa-l puna direct pe 1 aprilie, o alta sarbatoare … traditionala?

BRD vinde credite de nevoi personale cu perioada de gratie totala de 3 luni

BRD acorda creditele de nevoi personale in lei cu o perioada de gratie totala de 3 luni. In aceasta perioada clientii sunt scutiti de la plata dobanzii, a capitalului si a asigurarii de viata.

Campania promotionala este valabila pana pe 27 ianuarie 2015, atat pentru creditele noi, cat si de refinantare cu valori de peste 5.000 lei.
Clientii standard platesc o rata de dobanda fixa de 9,75%, in vreme ce incasarea venitului prin banca presupune o dobanda mai mica, de 8,78%. Asigurarea de viata este suportata de catre client, iar cota de prima lunara este de 0,09%.

In plus, de Black Friday (21 – 23 noiembrie 2014) persoanele care aplica pentru aceste produse pe site-ul bancii si finalizeaza dosarul de credit pana pe 23 decembrie 2014, beneficiaza inclusiv de gratuitate la comisionul de analiza, care in conditii standard este de 200 lei.

Taxele se platesc mai usor. Mai ramane sa fie incasate!

Romania a urcat 82 de pozitii in clasamentul mondial realizat de o companie de consultanta, care a analizat fiecare tara din punct de vedere al usurintei cu care firmele isi pot plati impozitele.

Raportul “Paying Taxes 2015” elaborat de PriceWaterhouse Coopers arata ca Romania este tara care a urcat cel mai mult in clasamentul mondial, dintre tarile din Europa Centrala si de Est.

Reformele intreprinse in ultimii ani au facut ca numarul platilor catre stat facute de o firma sa scada de la 113 in 2007 la 39 de plati in 2012 si apoi la 14 in 2013. Aceste reforme au facut ca timpul necesar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale sa scada de la 228 ore pe an in 2009, la 200 ore in 2012 si apoi la 159 ore in 2013, arata Mihaela Mitroi, partener la PwC Romania.

Printre proiectele care au ajutat contribuabilii sa isi plateasca mai usor taxele fac parte extinderea declararii si platii online a obligatiilor fiscale si informatizarea ANAF, cu sprijinul cu Banca Mondiale, semnaleaza Ministerul Finantelor Publice.

Romania ocupa acum locul 52 in lume, devansand tari precum Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89), Slovacia (110) si Cehia (119). 

Acum ca plata taxelor se face mai usor, ramane ca Ministerul de Finante sa ia masurile necesare pentru ca acestea sa se si incaseze, prin diminuarea evaziunii fiscale.