Tuesday, September 26, 2017

Care sunt cele mai reclamate companii din asigurari?

Domeniul asigurarilor auto, in special RCA si Carte Verde, continua sa reprezinte segmentul de piata pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) primeste cele mai multe petitii de la clienti. Cele mai reclamate companii raman, de asemenea, City Insurance, Euroins si Asirom VIG, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

ASF a primit, in total, in primul semestru al anului 2017, 4.698 de petitii, in scadere cu 48,54% fata de semestrul I din 2016. Dintre acestea, 84,95% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 12,66% sunt petitii aferente pietei pensiilor private, iar 2,38% sunt petitii aferente pietei instrumentelor si investitiilor financiare.

In piata asigurarilor, numarul petitiilor a scazut la jumatate (cu 0,87% fata de acelasi interval al anului precedent) la 3.991 de petitii.

Din acestea, au fost analizate si solutionate 2.889 de petitii, in scadere cu 41,75% fata de semestrul I al anului 2016. Celelalte petitii reprezinta: solicitari ale petentilor care au excedat competentei ASF, unele dintre acestea fiind redirectionate catre alte institutii ale statului.

Din analiza datelor raportate de catre societatile de asigurare la ASF se constata ca cele 2.889 petitii, analizate si solutionate in mod unic pe petent, reprezinta 0,56% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori si 0,02% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul semestrului I 2017.

Majoritatea petitiilor, solutionate in favoarea petentilor

Dintre petitiilor solutionate, 1.846 (64% din total), au fost finalizate in favoarea petentilor. Dintre acestea, 36% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise, restul petitiilor avand ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitatea reparatoare, recalculare valoare despagubire etc.).

Ca de fiecare data, cea mai mare cea mai mare parte a petitiilor primite de ASF reclama nereguli din piata asigurarilor generale (2.798, respectiv 96,85% din total). In cadrul categoriei asigurarilor generale, ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde (2.161, respectiv 74,8% din totalul perioadei analizate). 

“Cele 2.161 petitii inregistrate si solutionate in semestrul I 2017 pe clasa asigurarilor obligatorii RCA si Carte Verde reprezinta aproximativ 0,04% din numarul contractelor RCA incheiate (5.695.440) si, respectiv 1,42% din numarul dosarelor de dauna RCA deschise in acest semestru (152.378), conform datelor raportate de catre asiguratori la ASF”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. 

Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti in primele sase luni ale acestui an a fost neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 1.890 de cazuri (65,42% din total). Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si nerespectarea termenelor de constatare/constatare suplimentara, solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA, in cazul asigurarilor auto. Un alt aspect sesizat de catre petenti a fost recalcularea valorilor de despagubire/rascumparare in cazul asigurarilor non-auto.

Pilonul II a atras cele mai multe petitii din piata pensiilor

Pentru piata pensiilor private, ASF a primit, in primul semestru din 2017, 595 petitii, in scadere cu 23,23% fata de semestrul I din 2016. Dintre acestea au fost solutionate in mod unic pe petent 524 petitii, in scadere cu 31,86 % fata de semestrul I 2016. 

“Din totalul de 524 petitii solutionate, un numar de 406 petitii (77,48% din total) s-a referit la Pilonul II, in scadere cu 45,06% fata de semestrul I 2016, in timp ce petitiile transmise de catre participantii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezinta un procent de 1,91% din totalul petitiilor inregistrate, de asemenea in scadere cu 54,55% fata de semestrul I 2016”, se mentioneaza in comunicatul ASF. 

Din totalul petitiilor inregistrate in semestrul I 2017, 484 (92,61%) au fost finalizate in favoarea petentilor.

In aceeasi perioada, pe piata instrumentelor si investitiilor financiare, Serviciul Petitii a primit spre solutionare 112 petitii, in scadere cu 51,3% fata de aceeasi prioada a anului trecut. Dintre acestea un numar de 99 petitii au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si instrumentate, in scadere cu 50,5% fata de semestrul I 2016. 

Din analiza petitiilor efectuata in functie de entitatile reclamate, reiese ca ponderea cea mai mare o detin petitiile pentru emitenti, respectiv 44,44% (44 de petitii), in scadere cu 65,63% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste tipurile de operatiuni, un numar de 31 de petitii, reprezentand 31,31%, s-au referit la verificarea detinerilor de actiuni/plata dividende, in scadere cu 27,91% fata de inregistrarile din semestrul I 2016.

Ministerul Finantelor va emite titluri de stat pentru populatie

Romanii vor putea cumpara titluri de stat, asemenea, bancilor, prin intermediul Trezoreriei. Emisiunile vor fi stabilite de Ministerul Finantelor Publice, iar titlurile vor putea fi cumparate de populatie fara comision. In plus, dobanda obtinuta de detinatorii de titluri nu va fi impozabila, anunta Ministerul. 

Programul anuntat de stat se numeste Tezaur si urmeaza sa demareze de la inceputul lui 2018. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat un proiect de Hotarare de Guvern in acest scop. 

Cum se vor cumpara titlurile?

Asadar, persoanele fizice vor putea sa cumpere direct de la Trazorerie titluri de stat, emise special. In prezent, doar investitorii institutionali (banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii etc.) au acces la imprumuturile statului.

Emisiunile pentru populatie vor fi stabilite prin programul de emisiune a titlurilor de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator.

“Astfel, in luna decembrie a fiecarui an, Ministerul Finantelor Publice va anunta programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator. Programul poate fi modificat in cursul anului, in functie de evolutiile pietelor financiare si de modificarea necesitatilor de finantare”, se mentioneaza in proiectul de hotarare.

Suma pusa la vanzare, perioada de subscriere, maturitatea sau structura de maturitati dupa caz, plafonul alocat fiecarei emisiuni, nivelul de dobanda pentru fiecare maturitate propusa si alte elemente considerate relevante de catre emitent vor fi cuprinse in referatul de aprobare a Ordinului de ministru prin care se stabileste prospectul pentru fiecare emisiune.

Statul revine pe aceasta piata dupa 13 ani

Titlurile de stat astfel emise nu pot fi rascumparate inainte de scadenta si sunt netransferabile. Prin comparatie, titlurile de stat emise pentru investitorii institutionali se tranzactioneaza la Bursa. La fel se intampla si cu titlurile de stat emise in cadrul programului Fidelis (care ar fi trebuit sa fie la a treia editie insa, din motive neprecizate, aceasta a fost amanata “pana in toamna”), lansat de stat in urma cu doi ani, dupa 10 ani de absenta de pe aceasta piata.

Statul nu a mai emis titluri de stat pentru populatie prin Trezorerie din 2005. La vremea respectiva, titlurile erau emise in forma materializata, nominal, pe suport de hartie, fiind adresate persoanelor fizice rezidente.

Valoarea nominala a certificatelor era intre 1 milion lei si 100 milioane de lei vechi (intre 100 de lei si 10.000 de lei noi), iar scadentele prevazute in normele legale erau 90 zile, 180 zile, 360 zile si peste un an.

In cazul in care titularul dorea rascumpararea titlului inainte de data scadentei, titularului i se platea dobanda la vedere practicata de trezorerie in acea perioada.

In schimb, in 2015, a lansat programul Fidelis. Insa prima emisiune a fost un semiesec, avand in vedere valoarea nominala prea ridicata, 1.000 de lei pe titlu, si formula complicata de calcul al dobanzii. In aceste conditii, gradul de subscriere a fost in jur de 65%.

A doua emisiune, insa, cea din 2016, a fost un real succes, suprasubscrisa de peste sapte ori, datorita faptului ca valoarea nominala a fost redusa la 100 de lei, iar dobanda a fost fixa, anuntata inainte de perioada de subscriptie.