Thursday, March 27, 2014

Bancile au pierdut increderea romanilor

Nivelul de incredere in banci este la cel mai scazut prag din ultimul an, arata rezultatele unui barometru realizat de INSCOP. Bancile se afla la mare concurenta cu partidele politice pentru ocuparea ultimului loc in increderea publica. Si Banca Nationala pare sa inceapa sa fie, la randul ei, afectata de lipsa de incredere a romanilor in banci.

Rezultatele cercetarii realizate pentru luna martie arata ca doar 14,2% dintre romani mai au incredere in banci, in scadere cu peste 5 puncte procentuale fata de nivelul increderii din urma cu un an. Mai mult, pe parcursul anului 2013, increderea in banci a inregistrat o evolutie favorabila pana in luna septembrie, cand procentul romanilor care aveau incredere in banci ajunsese la 23,4%.

Practic bancile sunt categoria privita cu cea mai mare reticenta in randul institutiilor sociale si private. Cel mai mare grad de incredere, la aceasta categorie, il inregistreaza Biserica – cu 62,3%, urmata de Universitati – cu 46% si de Presa – cu 32,5%.
La nivelul tuturor institutiilor a caror incredere a fost masurata, partidele politice sunt cele care sunt privite de romani cu cea mai mare neincredere. Doar 11,7% dintre romani mai au multa sau foarte multa incredere in partidele politice.

BNR scade pentru prima data sub 50% incredere

Criza majora de incredere cu care se confrunta bancile din Romania, institutii a caror activitate este dependenta intr-o mare masura de increderea publicului, a inceput sa afecteze si imaginea Bancii Nationale a Romaniei.

Astfel, BNR coboara pentru prima data in ultimul an sub pragul de 50% in ceea ce priveste increderea romanilor, in scadere cu peste 3 puncte procentuale atat fata de martie 2013, cat si fata de ianuarie 2014.

BNR este singura institutie executiva monitorizata care inregistreaza o asemenea scadere in increderea romanilor fata de ianuarie 2014. Increderea in Armata, Politie, SRI s-a redus cu sub 1 procent, iar cea in SIE cu aproape 2 procente. In schimb, Jandarmeria si DNA au crescut in ultimele doua luni in ochii romanilor, fiecare cu aproximativ 1,5 puncte procentuale.

Cu toate acestea, BNR ramane printre cele mai credibile institutii din Romania, fiind devansata doar de Biserica, Armata si Jandarmerie. Insa asocierea tot mai pronuntata pe care romanii o fac intre BNR si banci ar putea sa-i dauneze major Bancii Nationale in perioada urmatoare.

Sondajul “Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania” a fost realizat deINSCOP Research la comanda ziarului Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 27 februarie – 4 martie. Volumul esantionului a fost de 1055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani. Eroarea maxima admisa este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

Visa: Cardurile sunt folosite mult mai des la plata taxelor si impozitelor locale

Valoarea taxelor si impozitelor locale platite direct cu cardul pe internet s-a triplat in primele doua luni din 2014 comparativ cu perioada similara din 2013. Suma platita se ridica la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe din Romania. 

La sfarsitul anului trecut, 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin ghiseul.ro sau platformele proprii.

“Suntem tot mai aproape de a avea un sistem eficient de plata a taxelor si impozitelor. In acest sens, salutam initiativa autoritatilor de la finalul anului 2013 de a elimina din cadrul legislativ posibilitatea ca primariile sa suprataxeze platile prin ghiseul.ro. In noul cadru juridic astfel creat, ne asteptam la o crestere a numarului primariilor care accepta plata online a taxelor. Totodata, consideram ca este necesar ca autoritatile sa  permita, prin modificarea legislatiei secundare, folosirea unor modalitati simple si rapide de distributie catre populatie a datelor de acces pentru ghiseul.ro”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe.  
Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, deruleaza pana la sfarsitul lunii martie 2014 a cincea editie anuala a campaniei nationale de promovare a utilizarii cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale. 

Tombola cu premii


Toti posesorii de carduri Visa care isi achita taxele si impozitele locale cu cardul in perioada 15 ianuarie -  31 martie 2014 vor participa la o promotie in cadrul careia vor putea castiga, prin tragere la sorti, premii totale in valoare de peste 130.000 lei. 

O alta componenta a campaniei nationale care permite contribuabililor sa-si plateasca simplu si rapid taxele locale o reprezinta locatiile speciale, deschise zilnic, pana la sfarsitul lunii martie 2014, in centre comerciale si sucursale bancare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Targu-Mures si Iasi. Pana la 15 martie, romanii au efectuat plati in acest sens in valoare de peste 1 milion de lei in cadrul locatiilor speciale.

Plata taxelor si impozitelor locale se poate face in cadrul acestor locatii cu orice tip de card bancar, cu ajutorul aceluiasi sistem informatic disponibil si la administratiile fiscale. Astfel, in baza actului de identitate, contribuabilii vor afla cu exactitate sumele de plata, inclusiv eventualele restante, si pot decide sa le plateasca partial sau integral.

Lista primariilor care accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor online, precum si datele actualizate in timp real privind locatiile speciale unde se pot plati taxele si impozitele locale cu cardul, sunt disponibile aici.

Dividendele Petrom asigura un castig brut de 7%

Petrom propune distribuirea unui dividend brut de 0,308 lei pe actiune, ceea ce corespunde unei rate a dividendului de 7%.
Propunerea va fi analizata pe 19 aprilie 2014, cand a fost convocata adunarea generala a actionarilor. Data de inregistrare propusa este 16 mai 2014, aceasta fiind data care serveste la identificarea actionarilor asupra carora se va rasfrange propunerea de distribuire a dividendelor.
In 2013, Petrom a obtinut un profit net de 4,8 miliarde lei, cu 22% mai mare decat cel realizat in 2012. 

Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la 0,438 lei pe actiune, titlurile inregistrand o corectie de 6% in cursul acestui an.

Actiunile FP mai au potential de crestere

Analistii BCR isi mentin recomandarea de acumulare pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP). Ei estimeaza ca titlurile FP ar putea urca pana la 0,89 lei.

In ultimele 12 luni, actiunile s-au apreciat cu aproape 24%, ca urmare a programului de rascumparare derulat de administratorul fondului. In prezent, actiunile se tranzactioneaza la 0,81 lei.
Reactivarea programului de buy-back, in combinatie cu acordarea de dividende, ar putea sustine cresterea titlurilor in continuare.

“Vanzarea participantiei de pana la 10% din Petrom pana la sfarsitul anului pare de neevitat pentru ca Franklin Tempelton sa isi atinga criteriile de performanta din noul mandat. Administratorul a confirmat deja optiunea de a reduce participatia la Petrom sub 15%”, se arata in raportul BCR.

Programul Rabla ar putea incepe din aprilie

Administratia Fondului pentru Mediu a deschis sesiunea de inscriere a dealerilor auto in programul Rabla din acest an. Programul ar putea deveni functional din luna aprilie.

Sesiunea pentru validarea producatorilor si dealerilor auto in programul Rabla 2014 se va incheia pe 28 martie 2014. Dupa finalizarea acestei etape, persoanele interesate se vor putea inscrie la dealerul auto dorit, pentru a-si cumpara o masina noua. Prin urmare, la inceputul lunii aprilie, programul va deveni probabil functional.
AFM a dispus alocarea unui numar de 17.000 tichete pentru persoane fizice si 3.000 de tichete pentru persoane juridice.

Prima de casare este de 6.500 lei si se acorda pentru masini cu o vechime de cel putin 8 ani. La achizitia unei masini noi se poate folosi un singur tichet Rabla.

Prima casa: Cat dureaza radierea interdictiilor din cartea funciara?

Intrebare: Am semnat un pre-contract de vanzare cumparare a unui apartament pe care vreau sa il iau prin programul Prima Casa. Proprietarul actual a cumparat tot prin Prima casa apartamentul acum 2 ani jumatate si la sfarsitul lui februarie l-a achitat integral. As dori sa stiu in cat timp ajunge de la FGNCIMM raspunsul la cererea de radiere a interdictiilor si sarcinilor din cartea funciara.

Raspuns: Formalitatile pentru emiterea deciziei de radiere a interdictiilor si sarcinilor din cartea funciara dureaza aproximativ 3 saptamani. 

In acest timp se poate obtine acordul de radiere al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Ulterior, aceste documente se transmit bancii unde a fost contractat creditul, potrivit reprezentantilor Fondului National de Garantate a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

BRD reactiveaza promotia de primavara la creditele de nevoi personale

BRD a relansat promotia pentru creditele de nevoi personale, in cadrul careia clientii pot obtine credite fara comisioane. Promotia este valabila pana pe 4 mai 2014.

Rata dobanzii este de 10%. Persoanele care isi incaseaza venitul la BRD, beneficiaza de o dobanda mai mica – 8,9%. In plus, clientii mai platesc lunar, o prima pentru asigurarea de viata.

Pentru un credit de 15.000 lei pe 5 ani, DAE este cuprinsa intre 10,45%- 11,66%, in functie de banca unde se incaseaza salariul.

Persoanele care isi incaseaza venitul la BRD beneficiaza si de un bonus, prin intermediul unui gift card.  

Pentru creditele de pana in 10.000 lei, bonusul este de 100 lei, iar pentru credite cuprinse intre 10.000-20.000, bonusul urca la 150 lei. Cel mai mare bonus este de 200 lei, in cazul celor care solicita credite de peste 20.000 lei. Clientul primeste gift card-ul in momentul semnarii contractului de credit.

Un vicepresedinte ASF este anchetat de DNA

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Corneliu Moldoveanu, este anchetat de DNA, in cadrul dosarului Carpatica.
In acest dosar, mai este anchetat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu si un membru al consiliului de administratie, Marian Marzac.

Moldoveanu este responsabil cu supravegherea sectorului de asigurari, in cadrul ASF. El este invinuit de folosirea influentei in scopul obtinerii de catre o alta persoana de foloase necuvenite si de sprijinirea formarii unui grup infractional organizat.
DNA sustine ca presedintele ASF l-a desemnat pe vicepresedintele Moldoveanu sa contacteze asiguratorii din Romania, cu drept de vot in Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, acestia sa atribuie voturile lor lui Mustatea Radu, in detrimentul contracandidatului sau. 

Mustatea Radu a fost membru in consiliul de administratie al Carpatica Asig si este anchetat de DNA de la sfarsitul lunii ianuarie 2014.

“Din probele administrate pana in prezent, a rezultat ca, urmare a acestei intelegeri frauduloase, dar si a influentei exercitate de Rusanu Radu Dan si de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate si directionate, in favoarea inculpatului Mustatea Radu, un numar de 91 voturi. Activitatea infractionala a condus la alegerea, ca presedinte al BAAR, a inculpatului Mustatea Radu, cu un numar total de voturi de 270 voturi, fata de 139 voturi cat a obtinut contracandidatul sau”, se arata in comunicatul DNA.