Wednesday, September 20, 2017

Plata defalcata a TVA, mana cereasca pentru banci

Plata defalcata a TVA presupune costuri suplimentare pentru firme, insa aduce venituri importante bancilor. Noul sistem presupune ca fiecare firma sa isi deschida cel putin un cont nou, exclusiv pentru sumele aferente TVA, la banca sau la Trezorerie, iar pentru fiecare factura sa realizeze doua operatiuni de plata. 

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca Trezoreria va deschide automat conturi de TVA in lei pentru fiecare firma care participa la sistemul de TVA, care vor functiona in regim gratuit. Pentru platile in valuta, insa, conturile respective se pot deschide doar la banci.

“Toate comisioanele sunt zero, iar extrasele de cont vor fi gratuite si disponibile si online”, precizeaza MFP, referindu-se la conturile deschise la Trezorerie. 

Trezoreria a deschis deja conturile de TVA

Drept urmare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a deschis, deja, aceste conturi. Fiecare firma poate afla codul IBAN al contului de TVA deschis la Trezorerie de pe site-ul ANAF, unde a fost implementat un instrument online de identificare. Instrumentul include doar doua campuri de completat. Astfel, contul IBAN de TVA, precum si Trezoreria la care este deschis, pot fi aflate introducand codul de identificare fiscala al companiei si un cod de validare.

Insa si bancile au inceput sa anunte deschiderea de conturi de TVA pentru firme. 

CEC Bank este prima care a anuntat deschiderea unor astfel de conturi, cu comision zero atat pentru deschidere cat si pentru inchidere si cu comision redus cu 50% pentru platile interbancare efectuate prin Mobile Banking si Internet Banking. In plus, contul nu are comision de administrare pentru clientii care achizitioneaza sau detin Pachetul IMM CEC Bank.

Ulterior, si UniCredit Bank a informat ca va deschide pentru toti clientii sai, in timp util, conturile de TVA, fara comisioane de administrare, astfel incat cei care doresc sa obtina facilitatile prevazute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalitatilor de intarzire aferente obligatiilor fiscale reprezentand TVA, sa le poata folosi de la 1 octombrie 2017. 

Noile conturi de TVA pot fi activate la UniCredit in termen de 90 de zile si vor avea zero costuri de administrare, iar pentru o perioada de trei luni nu se vor percepe costuri de tranzactionare, exceptand comisioanele percepute in sistemele de decontare, ce vor fi achitate de catre clienti, anunta banca. 

Bulgarii au renuntat la sistem dupa doar trei ani

Sistemul de plata defalcata a TVA devine optional incepand cu data de 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la inceputul anului viitor. 

Mediul de afaceri a contestat puternic masura sustinand ca aduce costuri uriase si multa birocratie pentru firme, avand in vedere necesitatea schimbarii sistemelor informatice si dublarea numarului de plati in cazul facturilor purtatoare de TVA. 

Autoritatile sustin, insa, ca masura este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale. 

Pe de alta parte, consultantii fiscali sunt de parere ca evazionistii nu vor fi afectati de aceasta schimbare, dar firmele corecte se vor vedea cu banii blocati pentru mult timp in conturile de TVA. 

Mai mult, expertii de la Taxhouse au prezentat, intr-o analiza, cazul Bulgariei, care a aplicat un sistem similar cu cel propus in Romania intre 2003 si 2006 cu acelasi scop declarat de a limita evaziunea fiscala. Experienta tarii vecine a aratat, insa, ca evaziunea nu s-a diminuat incasarile la buget nu au crescut, iar firmele au avut numeroase probleme.