Tuesday, June 21, 2016

Eventualitatea unui Brexit agita pietele financiare

Referendumul din Marea Britanie din 23 iunie, in care englezii sunt chemati la urne pentru a decide daca tara lor ramane sau paraseste Uniunea Europeana, este in centrul atentiei finantistilor lumii. Pietele financiare reactioneaza la fiecare stire legata de acest subiect, iar sondajele de opinie, oricum controversate, agita si mai mult apele. 
Desi in ultima zi a acestei saptamani situatia s-a mai calmat, avand in vedere suspendarea campaniei pentru referendumul de saptamana dupa uciderea laburistei Jo Cox in timpul unei intalniri cu alegatorii, incertitudinea ramane maxima. 

Calm aparent pe pietele financiare

Preturile petrolului au revenit vineri pe crestere, dupa sapte zile de scaderi consecutive. Totodata, atenuarea sentimentului de aversiune fata de risc se face simtita si pe pietele de capital, care s-au intors in teritoriu pozitiv si inregistreaza castiguri de peste 2%.

Si principalele burse europene consemnau aprecieri substantiale in ultima sedinta a saptamanii, sprijinite de aprecierea actiunilor bancare. 

"Vedem o usoara revenire, poate pentru ca investitorii descarca unele pozitii short, insa cu siguranta nu va fi o cursa linistita in zilele dinaintea referendumului din 23 iunie. Trebuie sa ne pregatim pentru o noua perioada de volatilitate crescuta", sustine un analist citat de Reuters. 

Lira sterlina a revenit usor de la minimul ultimelor doua luni fata de dolar 

Totodata, lira sterlina a revenit usor fata de dolar de la minimul ultimelor doua luni inregistrat joi, dupa ce un sondaj de opinie a indicat un avans de 6 puncte procentuale pentru tabara pro-Brexit.  

In Romania, Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,4%, cu toate sectoarele pe verde, iar leul s-a apreciat in fata euro, a dolarului si a franculul elvetian, dupa o perioada de scaderi semnificative. 


Eventualitatea unui Brexit ingrijoreaza intreaga lume financiara. Unele dintre cele mai mari banci centrale ale lumii au avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE poate avea consecinte economice negative.

Investitorii fug de actiunile bancilor inaintea referendumului, astfel ca titlurile Deutsche Bank au atins, in aceasta saptamana, cel mai redus nivel din istorie. 

Bancile centrale sunt prudente in asteptarea rezultatului din UK

Banca Centrala Europeana se teme ca avansul economic din zona euro, inima proiectului de uniune europeana, este in pericol din cauza referendumului din Marea Britanie. 

In acelasi context, al incertitudinilor legate de statutul Marii Britanii de membru al UE, Rezerva Federala Americana (Fed) a amanat, saptamana aceasta, majorarea dobanzii de politica monetara, desi anuntase la inceputul anului ca are in vedere doua astfel de operatiuni in 2016. 

Si FMI avertizeaza ca o iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana risca sa provoace o crestere a euroscepticismului si sa deschida o “indelungata perioada de incertitudine” financiara. 

Potrivit acestei institutii, proiectul european a fost fragilizat deja de divizarile aparute in cursul crizei refugiatilor si a restabilirii partiale a controalelor la frontiere.

La nivelul cetatenilor, in timp ce englezii care inclina catre o iesire a tarii lor din Uniune, din cauza cresterii numarului de imigranti, acestia din urma sunt preocupati de faptul ca isi vor pierde slujbele dobandite in Marea Britanie.

Programul Prima Casa ar putea avea avans diferentiat

Programul Prima Casa este, din nou, analizat de autoritati pentru a se stabili o strategie pe termen mediu in care sa se stabileasca pasii de urmat pana la stoparea acestuia. O varianta intermediara ar fi de acordare a acestor credite cu avans diferentiat, in functie de capacitatea financiara a clientului de a suporta un avans mai mare. 
In prezent, avansul minim pentru creditele Prima Casa este de 5%, insa autoritatile analizeaza posibilitatea ca de acest avans sa beneficieze doar persoanele cu venituri mai mici, iar cei care isi permit, sa plateasca un avans mai mare. 

"Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%. Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in cadrul unei conferinte de specialitate. 

Programul trebuie stopat, dar nu se stie cand

Potrivit acesteia, programul va trebui stopat, mai devreme sau mai tarziu, pentru ca reprezinta o interventie a statului care distorsioneaza in piata libera, dar trebuie sa se analizeze cu atentie care va fi momentul oportun, pentru ca si oprirea programului ar putea destabiliza piata daca aceasta din urma nu este capabila sa functioneze fara un astfel de program. 

Reticenta cu privire la intreruperea programului vine si din faptul ca majoritatea bancilor au inasprit conditiile la creditele ipotecare clasice, in special prin majorarea avansului la 30%, in medie, a mai spus reprezentanta FNGCIMM. 

Cu toate acestea, Simona Muresan recunoste ca nu este normal ca un astfel de program, care a fost implementat cu scopul de a-i ajuta pe clientii afectati de criza sa acceseze un credit pentru locuinta, sa ajunga sa reprezinte peste 90% din piata creditelor ipotecare din Romania. 

Ministerul Finantelor Publice a mai incercat si la finalul anului trecut sa limiteze programul Prima Casa, reducand la jumatate plafonul acordat pentru 2016 fata de cel aferent anului 2015, acesta fiind stabilit la aproximativ 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, in urma cu putin timp, Ministerul a cedat solicitarilor bancilor comerciale, care au epuizat rapid plafonul alocat pentru intregul an, si a majorat suma cu inca 500 de milioane de lei. La vremea respectiva, reprezentantii Ministerului au motivat majorarea plafonului prin faptul ca bancile primisera dosare de credit peste plafonul primit, iar clientii riscau sa piarda avansul platit pentru locuintele pe care urmau sa le achizitioneze prin credit. 

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a explodat pe fondul discutiilor despre legea darii in plata, iar fondurile alocate initial s-au epuizat rapid. Din 2009 si pana in acest an, 182.000 de persoane au contractat credite Prima Casa.