Monday, January 20, 2014

Ce banci au scumpit creditele desi indicii monetari scad vertiginos?

In timp ce indicele Robor scade vazand cu ochii, unele banci merg contra curentului si scumpesc imprumuturile in lei. Astfel, deciziile bancii centrale nu se reflecta intotdeauna in costurile practicate de banci la creditele in lei.

Deciziile Bancii Nationale s-au rasfrant asupra nivelului ratelor interbancare, ale caror declin a fost accelerat din cea de a doua jumatate a anului trecut. Ultima miscare de acest gen, de saptamana trecuta, a coborat dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, de 3,75%.

Ratele Robor ating valori tot mai mici si au ajuns acum chiar sub pragul de 2% (pentru scadenta de 3 luni). Acest indice este utilizat de banci pentru a actualiza nivelul dobanzilor variabile la credite. Tendinta fireasca ar fi ca dobanzile la creditele in lei sa scada. 


Unele banci actioneaza insa contra curentului. In loc sa urmeze trendul de ieftinire a creditelor in lei, au ales sa compenseze scaderea Robor prin cresterea marjelor fixe de dobanda. In unele cazuri, bancile au anulat total scaderea Robor, iar altele au ales chiar sa scumpeasca creditele cu un procent mai mare decat scaderea adusa de Robor.

Astfel, efectele masurilor luate de BNR nu ajung sa fie resimtite in multe cazuri si de catre client.

Bancile si-au majorat marja de profit
Millennium Bank a aplicat o crestere de pana la 2,1 puncte procentuale a marjei fixe peste Robor la 6 luni in cazul ofertei de credite garantate. 

Marja de dobanda este acum cuprinsa intre  4% -5,5% pentru creditele pentru locuinta, respectiv intre 6% - 6,5% pentru creditele pentru nevoi nenominalizate cu ipoteca.

Banci precum ING Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank s-au evidentiat prin cresterea dobanzilor in cazul creditelor de nevoi personale fara garantii imobiliare. 

Raiffeisen Bank a scumpit semnificativ acest credit. Marja fixa peste Robor la 6 luni a crescut cu 2 procente, pana la niveluri cuprinse intre 8,5% si 12,5%, odata cu reintroducerea comisioanelor de analiza dosar de 200 lei si de administrare lunara de 5 lei pe luna.

Cei care se indreapta catre un credit la ING Bank vor plati marje fixa intre 7,5% si 15%, in crestere cu pana la 0,9 punct procentuale.

In cazul OTP Bank, rata de dobanda variabila a suferit cresteri cu pana la 1 procent o data cu venirea noului an. Clientii pot opta pentru credite cu marja peste Robor la 3 luni intre 8,16% si 20,66%. Grila de dobanzi este construita sub forma de interval, in functie de profilul de risc al fiecarui solicitand in parte.

Top 5 credite de 20.000 lei pentru nevoi personale fara ipoteca pe 5 ani

Denumire BancaDenumire ProdusDAE (%)
Banca RomaneascaCredit de nevoi personale - Bun - cu virare venit9.61
Piraeus BankOferta cu recompensa9.93
Banca TransilvaniaCredit de nevoi personale – Practic BT - cu virare salariu10.15
Credit Europe BankCredit de nevoi personale - Avantaj Instant (cu virare venit)10.63
BRDCredit de nevoi personale - Expresso (cu virare venit)10.65


Top 5 credite de 60.000 lei pentru nevoi personale cu ipoteca pe 5 ani


Denumire BancaDenumire ProdusDAE (%)
Banca TransilvaniaCredit de nevoi personale cu ipoteca - Solutia BT - cu virare venit6.64
Credit AgricoleCredit de nevoi personale cu ipoteca - cu virare venit7.23
ING BankING Credit de consum cu garantie ipotecara in lei (cu asigurare de viata)7.27
CEC BankCredit de nevoi personale extra7.88
VolksbankCredit de nevoi personale cu ipoteca 7.95


              Top 5 credite de 200.000 lei pentru investitii imobiliare pe 20 ani - avans minim de 20%        
                         
Denumire BancaDenumire ProdusDAE (%)
ING BankCredit imobiliar - Avantaj Plus5.72
CEC BankCredit Ipotecar pentru investitii imobiliare5.78
BancpostCredit imobiliar6.03
UniCredit Tiriac BankCredit imobiliar6.12
Raiffeisen BankCredit imobiliar - Casa Ta-cu virare venit6.17

Credite auto: Ofertele s-au ieftinit, dar sunt mai putine

Scaderea vanzarilor de autoturisme a descurajut unele banci sa mai acorde credite auto, astfel ca numarul ofertelor a devenit mai restrans in ultimul an. Bancile active au ieftinit imprumuturile, in special, cele cu dobanda variabila.

Creditele auto au costuri mult mai mici decat imprumuturile de nevoi personale, astfel ca obtinerea unui astfel de credit specializat aduce consumatorilor economii de costuri importante. Din pacate, numarul bancilor care dispun de asemenea oferte este in scadere.

Piata auto a fost afectata puternic de criza financiara, iar vanzarile de autoturisme au scazut foarte mult. In aceste conditii, o serie de banci si-au pierdut interesul pentru acest tip de finantare. In cursul lui 2013, banci precum UniCredit, Garanti sau OTP au eliminat din oferta creditul auto.

Institutiile care inca mai ofera credite auto au ieftinit insa imprumuturile. Cele mai ample reduceri se observa la ofertele cu dobanda variabila. In acest caz, DAE s-a redus cu 3-4 puncte procentuale fata de perioada similara din 2013. 

In prezent, DAE a coborat chiar si sub pragul de 10%, in cazul celor mai avantajoase oferte.

In schimb, in cazul ofertelor cu dobanda fixa, costurile s-au dovedit mult mai rigide pana acum si aproape nu s-au inregistrat deloc scaderi.

Oferta de credite auto poate fi comparata pe Conso.ro in sectiunea de Credite auto. Consumatorii pot gasi cel mai ieftin imprumut, in functie de suma si perioada dorita.

Vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 13% in 2013

Vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 13% in 2013, Romania fiind una dintre tarile UE cu cel mai rapid declin. Doar 57.710 vehicule noi de pasageri s-au achizitionat in cursul anului trecut.

Dintre statele UE, cea mai ampla reducere a vanzarilor s-a produs in Cipru, conform datelor publicate de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile. Piata s-a comprimat aici cu 35%, in conditiile in care Cipru era foarte aproape s-a ajunga in incapacitate de plata, iar sistemul bancar abia a fost salvat de la colaps.

O doua piata cu un declin abrupt a fost Olanda (-17%), iar apoi Romania. De asemenea, scaderi semnificative au mai avut loc in Luxemburg (-7,5%), Italia (-7,1%), Finlanda (-7%), Irlanda (-6,6%) si Franta (-5,7%). In medie, piata UE s-a comprimat cu 1,7%.

Au fost insa si tari, unde numarul de masini vandute a crescut puternic in 2013, precum Estonia (12,9%), Portugalia (11,1%) si Marea Britanie (10,8%)

Cu cele aproape 58.000 de autoturisme vandute, piata din Romania a ajuns sa fie similara cu cea din Ungaria si Slovenia.

Credite pentru IMM printr-un nou program de stat

CEC Bank va acorda credite in cadrul Programului Romano-Elvetian pentru IMM. Scopul programului este sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale.

Proiectul vizeaza acordarea de credite de investitii pentru IMM-uri in 4 domenii prioritare: productie, servicii medicale, turism, comertul cu echipamente specifice economisirii de energie si a celor care utilizeaza energie regenerabila pentru eficientizarea propriei activitati.

Bugetul alocat se ridica la 28,5 milioane de franci elvetieni, din care 20 milioane reprezinta grantul elvetian, iar diferenta este contributia CEC. Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani.