Wednesday, August 16, 2017

Ce impact va avea supraacciza la carburanti asupra preturilor?

Preturile de consum, dar si dobanzile bancare, vor fi afectate de masurile fiscale si salariale anuntate de Guvern. Desi premierul Mihai Tudose a dat asigurari ca majorarea accizei la carburanti nu va determina cresterea preturilor la pompa, analistii financiar-bancari din Romania au ajuns la o alta concluzie in urma derularii unui sondaj.
 

Sondajul a fost derulat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), pentru a evalua impactul acestor masuri (majorarea accizei la carburanti, a salariului minim etc.) asupra asteptarilor inflationiste si politicii monetare. 
 
Intrebarile adresate au vizat asteptarile privind evolutia inflatiei, dobanzii de politica monetara si ratei ROBOR (1 luna) pentru anul curent si anul urmator.
 
Inflatia creste semnificativ in acest an
 
„Absolut toti analistii care au raspuns sondajului au indicat o majorare a asteptarilor inflationiste pentru finalul anului curent si urmator. Astfel, raspunsurile oferite plaseaza inflatia anuala la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul urmator, marginal peste ultimele proiectii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent si 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urma nu includ impactul majorarii accizei pe combustibil care va intra in vigoare incepand cu luna septembrie 2017)”, reiese din analiza citata.  
 
In acest context, majoritatea analistilor se asteapta ca dobanda de politica monetara sa fie mentinuta la nivelul actual, respectiv 1,75%, pana la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenti indicand o posibila crestere la 2% pana la finalul anului curent. 
 
“Majorarile de taxe indirecte precum si politica bugetara axata pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflatiei atat in 2017 cat si in anul urmator. Prin urmare este asteptata o intarire a politicii monetare, probabil incepand cu finalul anului current”, subliniaza analistii AAFBR.
 
Cu toate acestea, pentru finalul lui 2018, analistii estimeaza o dobanda de politca monetara in urcare, la 2,25%.
 
Dobanzile nominale vor fi depasite de inflatie
 
Totodata, estimarile privind nivelul dobanzii ROBOR cu maturitate de o luna sunt de crestere fata de nivelul actual (0,66% in iulie, respectiv 0,69% in august) pana la 1,08% la finalul anului curent si 1,6% la finalul anului urmator. 
 
“Conform rezultatelor sondajului, atat pentru 2017, cat mai ales pentru 2018, dobanzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflatiei ceea ce conduce la anticipatii de dobanzi real negative pana cel putin la finalul anului urmator. Aceste rate real negative ale dobanzii pot genera un impact negativ asupra economisirii in moneda locala si asupra atractivitatii activelor denominate in moneda locala”, sustin analistii citati. 
  
Conform reprezentantilor asociatiei, majoritatea companiilor inregistreaza cheltuieli in crestere, in special cele privind costurile salariale. In plus, oferta de munca limitata, cauzata de sporul natural negativ si exodul de forta de munca, face ca piata muncii sa devina din ce in ce mai tensionata. Pe de alta parte, cresterea accelerata a consumul si a creditelor de consum denominate in moneda locala (cu 10% an la an, cea mai accelerata crestere din ultimii cinci ani) alimenteaza cresterea economica peste potential, fapt care genereaza presiuni inflationiste in crestere pentru finalul anului curent si anul urmator.