Monday, August 10, 2015

Bancile romanesti risca sa piarda sase milioane de clienti

Bancile din Romania au concurenta din ce in ce mai mare din plan extern. Banca poloneza Alior poate atrage 6 milioane de clienti din tara noastra in urma unui acord incheiat cu Telekom Romania pentru furnizarea de servicii bancare clientilor companiei.
Firma de comunicatii va actiona ca intermediar pentru furnizarea serviciilor financiare ale Alior clientilor persoane fizice si companiilor, potrivit unui raport publicat de banca poloneza.

Compania va oferi cele mai multe dintre servicii in magazinele companiei. Oferta va fi sustinuta de o campanie de promovare.

Acordul va autoriza Telekom Romania sa opereze in numele bancii ca intermediar in furnizarea de servicii financiare, precum deschidere si modificari in conturile bancare, overdrafturi/limite, depozite, imprumuturi, carduri si altele.

Serviciile vor fi furnizate populatiei, persoanelor care desfasoara activitati de afaceri, precum si companiilor si altor organizatii.

”Cooperarea dintre cele doua parti va functiona ca o filiala a Alior Bank in Romania", se arata in raport.

Insa acordul devine nul daca in termen de opt luni nu va fi deschisa o filiala a Alior Bank in Romania sau nu va fi obtinuta aprobarea ca Telekom Romania sa vanda produse bancare conform intelegerii.

Cooperarea dintre cele doua parti se va concentra pe atragerea unui numar "substantial" de clienti Telekom Romania Mobile Communications la serviciile Alior, pe furnizarea de tehnologie si servicii de tranzactionare pentru clientii respectivi, dar si pe oferirea de produse si servicii beneficiind de caracteristici unice rezultand din cooperarea dintre o banca si o companie de telecomunicatii.

Acordul va continua cooperarea dintre banca si T-Mobile, care a condus la lansarea T-Mobile Banking Services (T-Mobile Us?ugi Bankowe) in mai anul trecut.

Banca ploneza Alior Bank a fost infiintata la sfarsitul anului 2008. In prezent, institutia furnizeaza servicii pentru aproape trei milioane de clienti, din care 126.000 de companii.

Un sfert din actiunile Alior Bank au intrat, de curand, in posesia celei mai mari companii de asigurari din Polonia, PZU, la care statul detine 35% din actiuni.

Cladirile cu bulina rosie excluse total de la asigurare

Noua lege a asigurarii obligatorii a locuintelor face noi victime. Proprietarii din cladirile cu bulina rosie nu mai pot sa-si asigure casele pentru nici un risc. Aceste cladiri sunt excluse prin lege de la asigurarea pentru oricare din riscurile acoperite de polita obligatorie, respectiv cutremur, alunecari de teren si inundatii naturale.
Pe de alta parte, noua lege interzice asiguratorilor sa mai incheie asigurari facultative pentru o locuinta care nu are o asigurare obligatorie. In aceste conditii, proprietarii acestor locuinte nu pot sa incheie o asigurare facultativa pentru niciun alt risc, cum ar fi incendiu, furt, etc. 

Potrivit PAID, ”cladirile incadrate in clasa I de risc seismic nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute prin lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor".

Reprezentantii companiilor de asigurari spun ca au sesizat Autoritatii de Supraveghere Financiara aceste nereguli si asteapta remedierea lor.

Bancile revin pe profit


Bancile anunta profituri dupa prima jumatate a anului, desi reclama scaderea dobanzilor la creditele acordate. Pe de alta parte, insa, bancile si-au diminuat costurile cu creditele neperformante, datorita operatiunilor de curatare a bilanturilor, iar acordarea de credite noi creste semnificativ. 
Banca Comerciala Romana (BCR) a raportat un profit net de 603,4 milioane de lei (135,7 milioane de euro) dupa prima jumatate a anului, fata de pierderi de 280,2 milioane de lei in perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit sursei citate, profitul a fost sustinut de costuri de risc substantial mai scazute, ca urmare a calitatii mai bune a portofoliului de credite dupa restructurarea extensiva a bilantului din 2014. La sfarsitul anului 2014, BCR anunta pierderi de 2,8 miliarde de lei, determinate de provizioane de risc substantial mai ridicate, avand in vedere decizia de a solutiona cat mai rapid portofoliul istoric de credite cu probleme.

Astfel, ponderea creditelor neperformante (NPL) a scazut la 23,1%, la 30 iunie 2015, comparativ cu 29,3% la 30 iunie 2014, iar rata de acoperire a acestora s-a situat la 76,9%, semnificativ peste nivelul din iunie 2014, de 64,6%.

Depozitele reprezinta principala sursa de finantare a BCR


Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 17,5%, la 1,014 miliarde de lei (224,9 milioane de euro), de la 1,229 miliarde de lei (276,1 milioane de euro) in semestrul unu din 2014, iar veniturile nete din comisioane s-au redus cu 5,2%, la 341,9 milioane de lei (76,9 milioane de euro), de la 360,6 milioane de lei (86 milioane de euro), pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor si conturilor curente, precizeaza banca. 

In schimb, cheltuielile administrative generale au ajuns la 721,9 milioane de lei (162,4 milioane de euro), mai ridicate cu 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, depozitele de la clienti au scazut usor, cu 1,5%, la 39,30 miliarde de lei (8,79 miliardede euro) la 30 iunie 2015, evolutia pozitiva a depozitelor retail fiind compensata de o scadere sezoniera a depozitelor corporate. 

Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, in timp ce banca beneficiaza de surse de finantare diversificate, incluzand compania mama, se mentioneaza in comunicat.

BRD si-a redus semnificativ creditele neperformante


Si BRD-Groupe Societe Generale a anuntat profit in primul semestru al anului in crestere cu peste 100% fata perioada similara a anului trecut: 270 de milioane de lei in 2015 fata de 128 de milioane de lei din 2014. 

De asemenea, rezultatul a fost obtinut tot pe baza imbunatatirii costului riscului si a monitorizarii cheltuielilor operationale, se arata intr-un comunicat al grupului. BRD a obtinut profit si in 2014, insa acesta a fost modest, de doar 43,2 milioane de lei.

Rata creditelor neperformante se afla pe un trend descrescator si la BRD, la 18,8% la 30 iunie 2015, de la 23,4% la 30 iunie 2014, ca urmare a operatiunilor de stergere si de vanzare de creante depreciate. In plus, rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS s-a imbunatatit la 72,9% fata de 71,2% la sfarsitul primelor sase luni din 2014.

 In acelasi timp, costul net al riscului a scazut cu 46,2% la nivelul grupului, fata de perioada similara a anului trecut, inregistrandu-se evolutii favorabile pe ambele segmente (persoane fizice si companii).Pe de alta parte, venitul net bancar a scazut cu 5% fata de primele sase luni ale anului trecut, ajungand la 1,226 miliarde de lei, din cauza scaderii dobanzilor obtinute la credite. 

ING Bank a castigat din cresterea volumului


ING Bank Romania a obtinut, de asemenea, profit in prima jumatate a acestui an, insa acesta este in scadere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 155 de milioane de lei. Veniturile bancii au urcat cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca o consecinta a cresterii creditarii, atingand pragul de 487 milioane de lei in primele sase luni din an.

Pe de alta parte, costurile totale ale bancii au fost mai mari cu 11% in perioada mentionata, pe seama investitiior in dezvoltarea solutiilor tehnologice dedicate clientilor si in eficientizarea operationala a platformelor IT, informeaza banca. 

Si ING s-a confruntat cu scaderea veniturilor din dobanzi, insa aceasta a fost compensata prin cresterea volumului de activitate.

Apreciere importanta a leului in fata francului

Leul continua sa fie stabil in raport cu euro si dolarul american, insa se apreciaza constant fata de francul elvetian. In ultima saptamana, moneda nationala a castigat mai mult de sase bani in fata francului, iar cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru vineri a fost de 4,1101 lei pentru moneda elvetiana. 

Acesta este cel mai bun curs al leului in raport cu francul elvetian din ultimele cinci luni si jumatate. Un curs mai redus, de 4,1040 lei/franc a fost anuntat de BNR in data de 25 februarie, dupa ce moneda elvetiana atinsese maximul istoric in raport cu leul, de 4,5817 lei/franc, la finalul lunii ianuarie. La jumatatea lunii ianuarie, pietele financiare au suferit un soc dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a anuntat ca renunta la pragul de apreciere pentru moneda nationala de 1,2 franci pentru un euro. 

In Romania, decizia institutiei elvetiene a lovit puternic debitorii in franci elvetieni ai bancilor care s-au trezit, de la o zi la alta, cu rate de plata mult mai mari, in lei. 

Francul nu a revenit la nivelul dinaintea anuntului Bancii Elvetiei, de 3,7415 lei pe franc, dar se afla la jumatatea intervalului dintre acest nivel si cel maxim atins in raport cu leului. 

In raport cu euro, moneda nationala a fluctuat modest in saptamana care se incheie, iar BNR a anuntat un curs de 4,4128 lei/euro, in crestere usoara fata de vinerea trecuta, cand era de 4,4070 lei/euro. 

Leul incheie saptamana in depreciere si fata de dolarul american, la o cotatie de 4,0407 lei/dolar, de la 4,0166 lei/dolar cu o saptamana in urma.