Thursday, November 7, 2013

ASF nu exista pentru asiguratii RCA

Persoanele care achizitioneaza asigurari RCA inca sunt informate pe polita ca pot depune reclamatii la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutie desfiintata din luna aprilie 2013.

In prezent, institutia abilitata cu protectia asiguratilor este Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Pe politele RCA nou-emise, nu se face referire la aceasta autoritate.
Aceasta nu este singura problema de comunicare a ASF, care nu a reusit nici pana acum sa isi faca un website propriu, care sa integreze toate domeniile supravegheate: asigurari, piata de capital si pensii private. 

In continuare, website-urile vechilor autoritati de supraveghere functioneaza independent, semn ca infiintarea noii institutii a fost un proiect realizat in graba. Acest fapt este intarit si de frecventele schimbari ale statutului ASF.

Basescu: Nu putem concepe o Romanie care se relanseaza economic fara IMM

Presedintele Basescu si-a exprimat sustinerea pentru intreprinderile private mici si mijlocii din Romania. El a afirmat la un eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii ca sursa principala si garantata a cresterii economice este reprezentata de intreprinzatorii autohtoni.

“Ne-am obisnuit sa privim doar catre marii investitori straini si cred ca este gresit. Sursa principala, garantata a cresterii economice poate fi intreprinzatorul autohton. El nu pleaca, asa cum nu pleaca nici Muntii Carpati, si nu se delocalizeaza, asa cum nu se delocalizeaza nici Dunarea sau Marea Neagra”, a spus Basescu.
El a sustinut ca nu este nevoie de multinationale pentru valorificarea productiei agricole, nici pentru dezvoltarea bazelor de tratament sau pentru alte activitati, acestea putand fi foarte bine realizate de IMM-urile autohtone.

In acest context, presedintele a observat o tendinta in politica interna de trecere la inventarea de noi taxe si impozite pentru a aduce bani la bugetul statului “pentru a hrani aparatul bugetar”. “Se pare ca se produce o schimbare de filosofie in defavoarea mediului de afaceri, insa eu consider ca este inacceptabil sa introducem noi biruri pe umerii celor care platesc”, a spus Basescu.

Basescu: Uniunea Europeana a creat mecanisme de finantare pentru IMM-uri

Presedintele Basescu sustine ca de la 1 ianuarie 2014 Uniunea Europeana va oferi acces la mai multe instrumente de finantare pentru IMM-uri. Prezent la “Topul National al Firmelor Private din Romania”, eveniment organizat deCNIPMMR, presedintele a prezentat pe larg unul dintre mecanismele care vor fi disponibile in curand.

In discursul sau, Basescu a identificat doua mari probleme cu care se confrunta IMM-urile din Romania: lipsa finantarii si costul ridicat al energiei. In materie de finantare, presedintele a ajuns la concluzia ca bancile nu au disponibilitatea de a sprijini acest sector si a evocat solutiile gasite la nivelul Uniunii Europene pentru rezolvarea acestei probleme.

Garantarea finantarii activitatii IMM din fondurile de coeziune

“De la 1 ianuarie 2014 vor fi disponibile mai multe mecanisme de finantare, dar unul dintre ele este extrem de tentant si probabil, si cel mai eficient”, a precizat Basescu. El a spus ca orice stat membru UE are dreptul sa utilizeze o parte dintre fondurile europene alocate pentru coeziune in scopul finantarii IMM, fie direct, fie printr-un mecanism de multiplicare.
Romania va beneficia, in exercitiul financiar 2014-2020 de fonduri europene de coeziune in valoare de 23 miliarde de euro. Presedintele a afirmat ca daca Romania va decide sa aloce 1 miliard de euro pentru finantarea IMM, aceasta suma va fi lasata in garantie la Comisia Europeana, iar in schimb IMM-urile vor putea beneficia de credite garantate in valoare de 3 miliarde de euro, obtinute de la bancile de pe piata romaneasca. 

“Aceasta suma de 3 miliarde de euro ar fi garantata in proportie de 80% de Banca Europeana de Investitii (BEI)”, a spus Basescu. Tot BEI ar fi cea care va negocia conditiile de finantare cu bancile romanesti care se vor inscrie in program, astfel incat costurile creditelor ar fi relativ mici, apropiate de conditiile din zona euro.

Ce suma va aloca guvernul pentru IMM din fondurile de coeziune?

Guvernele statelor membre trebuie sa decida asupra sumei alocate pentru IMM din fondurile de coeziune pana la sfarsitul acestui an, ceea ce inseamna ca nu mai este foarte mult timp pentru luarea unei decizii.
Presedintele a opinat ca nu toate tarile membre UE se vor inscrie in acest program, dar ca majoritatea statelor din “Noua Europa”, dar si unele state ale “vechii Europe” se vor arata interesate. 

Foarte important este si faptul ca banii alocati si necheltuiti din plafon nu se pierd, ei pot fi ulterior folositi de Romania in alte proiecte daca nu sunt cheltuiti. Cheltuielile apar doar in prima faza a rambursarii, cand in cazul in care IMM-urile nu-si achita datoriile se executa o parte a plafonului de garantare constituit la Comisia Europeana. In fazele ulterioare ale rambursarii, daca IMM-urile au dificultati de rambursare, intervin Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.

Guvernul britanic nu mai vrea sa lase fondurile de pensii sa jumuleasca populatia

Guvernul britanic vrea sa plafoneze comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii private, pentru a preveni situatiile cand consumatorii sunt jumuliti de catre administratori.

Unele fonduri de pensii au comisioane de administrare enorme, prin care incaseaza sume mari din conturile participantilor. Aceste comisioane sunt exprimate ca procent din suma acumulata la fondul de pensie, astfel ca trec neobservate pentru consumatorul obisnuit.
Dar impactul lor este enorm, atunci cand tragem linie la sfarsitul perioadei de contributie. In cazul unei persoane care plateste 100 lire sterline timp de 45 de ani, reducerea comisionului de la 1,5% pe an la 0,75% pe an face ca suma acumulata finala sa fie mai mare cu 100.000 lire sterline, arata un calcul al guvernului britanic.

In consecinta, guvernul vrea sa limiteze aceste comisioane anuale, undeva in interval 0,7%-1% pe an.

Si in Romania, exista plafoane maxime pentru comisioanele de administrare. La fondurile de pensii obligatorii, comisionul anual este stabilit la un nivel decent, fiind plafonat la maxim 0,6% pe an.

In cazul fondurilor de pensii facultative, pragul maxim este mult mai mare - de 2,4% pe an, astfel ca situatiile cand consumatorii sunt jumuliti de catre administratori sunt frecvente. Majoritatea fondurilor de pensii facultative au comisioane apropiate de 2% pe an.