Saturday, April 6, 2013

Statul vrea sa vanda pe BVB 15% din Transgaz

Pretul minim la care va fi lansata oferta de vanzare Transgaz va fi de 171 lei/titlu in timp ce pretul maxim este de 230 lei/titlu. Astfe, statul ar putea incasa intre 300 si 400 milioane lei.

Oferta va dura 9 zile lucratoare, urmand sa inceapa joi, 4 aprilie, si sa se incheioe pe 16 aprilie. 

Pretul minim este cu aproape 20% mai mic decat cotatia bursiera, in timp ce pretul maxim este cu aproape 8% peste cotatia bursiera. 
Tranzgaz a fost listat la bursa in 2007, in urma unei oferte publice initiale prin care statul a vandut un pachet de 10% din actiuni pentru 63 milioane euro. 

Cei care au achizitionat la momentul respectiv actiuni au castigat pana in prezent 48% din dividedele distribuite in ultimii 5 ani. 

Conturile si depozitele pentru copii sunt garantate?

Intrebare: Conturile pentru copii de la ING sunt garantate tot cu o limita de 100000 euro? Daca parintele are si el un cont ING ambele conturi sunt garantate?

Raspuns: Tutorele beneficiaza de garantarea depozitelor personale in limita a 100.000 de euro. De asemenea, separat, si minorul beneficiaza de garantarea depozitelor personale in limita plafonului de 100.000 de euro. Tutorele este cel care poate face operatiuni pe contul minorului, inclusiv poate ridica compensatia.

In Romania functioneaza si sucursale ale bancilor din state membre ale Uniunii Europene. Ele participa la schemele de garantatre din tarile de provenienta, iar depozitele la aceste institutii sunt garantate de schemele de garantare din tarile respective. 

In toate tarile Uniunii Europene exista scheme de garantare a depozitelor, care respecta legislatia in vigoare – Directiva 19/1994 – care prevede garantarea depozitelor pana la limita de 100.000 de euro si punerea la dispozitie a compensatiilor in 20 de zile lucratoare.

Legislatia europeana prevede ca garantarea depozitelor se face per deponent per banca. Chiar daca titularul de cont este minor, el are aceleasi drept de garantare ca orice alt deponent.

ING contribuie la schema de garantare din Olanda si depozitele deschise la aceasta institutie sunt garantate de catre schema de garantare din Olanda.

BCE nu umbla la dobanda cheie. Euribor ar putea sa isi amane cresterea

Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric. In consecinta, si Euribor ar urma sa se mentina la nivelurile actuale in viitorul apropiat.

Astfel, rata dobanzii de politica monetara a ramas la 0,75%, nivel minim istoric neschimbat din iulie 2012.

Rata inflatiei in zona euro ramanr in linie cu asteptarile si se mentine la inceput de an sub pragul de 2%. In acelasi timp insa, economia se recupereaza intr-un ritm lent. 
“Avand in vedere acest context, politica monetara va ramane de acomodare atat timp cat va fi nevoie”, se precizeaza in comunicatul oficial al BCE. 

Mentinerea neschimbata a dobanzii cheie aduce vesti bune pentru cei care s-au imprumutat sau doresc sa se imprumute in euro. Nivelul dobanzilor interbancare Euribor este strans legat de evolutia dobanzii de politica monetara. 

In prezent, nivelul Euribor la 3 luni a scazut la 0,2% in conditiile in care in urma cu 4 – 5 ani se situa la aproximativ 5%. 

Comisioanele conturilor curente sugruma competitia pe piata depozitelor

Majorarea rapida a comisioanelor practicate de banci pentru administrarea conturilor curente face tot mai putin atractiva schimbarea bancii pentru alegerea unui depozit bancar. Dobanda suplimentara ajunge sa fie anulata de comisioane.

Pierderile majore suferite de banci din activitatea de creditare au condus la un proces generalizat de majorare a comisioanelor la conturile curente. Intreaga lista de comisioane a fost regandita in ultimii ani, pentru a genera venituri cat mai mari.

Operatiuni care in trecut erau gratuite, acum sunt contra cost. Pe zi ce trece, noi banci introduc comisioane la incasare sau comisioane la plati intrabancare. 

In unele cazuri se ajunge chiar la distorsionarea competitiei, asa cum se intampla pe segmentul depozitelor bancare. 

Contul curent: produs obligatoriu si scump

Constituirea unui depozit la termen necesita obligatoriu si deschiderea unui cont curent. Astfel, o persoana care doreste sa isi multe depozitele de la banca la alta, trebuie sa ia in calcul dincolo de rata dobanzii, si costurile de administrare ale conturilor curente.

In trecut, aceste costuri nu aveau un impact mare. Ratele dobanzilor la depozitele in lei depaseau 7-8% pe an, in timp de administrare contului era de maxim 1-2 lei pe luna.

Acum, dobanzile la depozitele au scazut considerabil, astfel ca deponentii obtin castiguri tot mai mici, din care trebuie sa acopere atat impozitul pe dobanda cat si comisioanele majorate cu administrarea contului.

Aceste comisioane ajung frecvent la 3-4 lei pe luna, conform tabelelor comparative pentru conturi curente oferite de Conso. Costul anual cu administrarea se situeaza cel mai des in intervalul 30-50 lei pe an. 
Uneori, clientii sunt fortati sa achizitioneze produse suplimentare pentru a avea acces la un depozit la termen, cum este cazul ING Bank. Mai nou, BCR a eliminat din oferta contul curent standard, astfel ca orice client nou trebuie sa cumpere un pachet de servicii, al carui cost lunar de administrare incepe de la 4,5 lei pe luna.

Schimbarea bancii nu aduce castigurile scontate

Costurile adiacente pentru a constitui un simplu depozit devin tot mai mari, motiv pentru care randamentul final al depozitului scade.

De exemplu, la un depozit de 10.000 pe 1 an cu o rata a dobanzii de 5%, dobanda bruta va fi de 500 lei. Dupa retinerea impozitului, mai raman 420 lei. Daca luam in calcul un comision de administrare de 50 lei pe an, atunci clientul ramane in final cu un castig de 370 lei. Randamentul net coboara in acest mod la numai 3,7% pe an.

In aceste conditii, deponentii nu mai sunt motivati sa aleaga o alta banca pentru a-si plasa economiile mai rentabil. Un plus de 1-1,5 procente la dobanda poate ajunge sa fie anulat de comisioanele de cont curent, astfel ca mai bine ramane cu depozitele la banca unde isi incaseaza salariul sau pensia. 

Comisioanele de administrare a conturilor curente atenueaza in acest fel competitia pe piata depozitelor. 

O noua initiativa legislativa

Din aceasta perspectiva, ar fi util ca si administrarea contului curent sa aiba acelasi regim la depozite ca si in cazul creditelor. 

OUG 50/2010 a interzis bancilor sa mai incaseze comisioane de administrare la contul curent atunci cand acorda credite. 

Poate ca ar fi timpul ca si in cazul depozitelor, aceste comisioane sa fie interzise, iar banca sa fie obligata sa plateasca dobanda afisata la depozit si nu o dobanda ciuruita de comisioane!

Raiffeisen Locuinte scade dobanzile la creditele locative

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte vor putea obtine imprumuturi locative in lei cu costuri reduse. Banca a scazut dobanzile si a eliminat o parte din comisioane.   

Dobanda la creditul in lei fara ipoteca, cu avans minim de 20%, s-a redus cu 2,1 puncte procentuale pana la 12,9% pe an, fixa la lei. 

Banca a scazut dobanda si la creditul cu avans minim 40%, fara ipoteca, la 10,9% pe an la lei fata de 11,9% cat era pana in prezent. 

Dupa maxim 60 luni, dobanda devine doar  4,5% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare a creditului in lei. 

De asemenea, banca a eliminat pana la 30 iunie comisionul de analiza dosar de 1.400 lei. 
”In fiecare an, inaintea sarbatorilor de Paste, am constatat o crestere a numarului de solicitari de credite pentru renovarea si reabilitarea locuintelor”, a precizat Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

In prezent, RBL acorda credite fara ipoteca pentru valori imprumutate mai mici sau egale cu 50.000 lei, pe o durata cuprinsa intre 8-14 ani, in functie de avans si de produsul ales de client.
Aproximativ 70% dintre clientii care au luat credite de la RBL, le-au folosit pentru modernizarea locuintei. Valoarea medie a acestor credite a fost anul trecut peste 25.000 lei.

Romania a trimis CE o cerere de rambursare de 388 milioane euro pe fonduri europene

Romania a transmis in luna martie catre Comisia Europeana documentele necesare pentru rambursarea de fonduri euripene pentru patru programe operationale. 

Suma se ridica la 388 milioane euro. 

Cea mai mare suma, de peste 150 milioane euro a fost solicitata pentru Programul Operational Regional. Pe locul secund se afla Programul Operational Sectorial Mediu cu o suma de rambursat de 135 milioane euro. 
Pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost solicitate 103 milioane euro. Din aceasta suma, tot in luna martie, au intrat in tara fonduri de peste 44 milioane euro. 

Cea mai mica suma, de aproximativ 0,5 milioane euro, se solicita pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. 

Dupa revizuirea datelor, evolutia PIB in 2012 s-a imbunatatit

Institutul National de Statistica a publicat date revizuite privind evolutia PIB in 2012. Astfel, PIB a crescut cu 0,7%, nivel in urcare comparativ cu cifra preliminara daca publicitatii, de 0,3%. 

Conform INS, aceasta diferenta provine datorita infomatiilor suplimentare, referitoare la trimestrul IV din 2012, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii. 

Un impact semnificativ l-a avut modificarea datelor referitoare la sectorul “Administratii publice”. 
De asemenea, evolutia ramurii Industrie s-a imbunatatit, de la o crestere negativa de 0,6% in varianta provizorie, la o crestere negativa de 0,3%. Si comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante si-au modificat impactul de la 0% la o crestere anuala de 0,3%. 

Diferenta provinde si din recalcularea seriilor de indici si valori, de volum si de pret, ca urmare a schimbarii din ianuarie 2013 a anului de baza utilizat la calc. (anul 2010 in loc de anul 2005). 

Recalcularea a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012.