Monday, April 1, 2013

IMM-urile pot alege cel mai avantajos depozit bancar cu noul comparator

Conso.ro a lansat comparatorul de depozite pentru IMM-uri. Cu ajutorul acestuia, firmele pot afla care este banca la care pot obtine cel mai bun randament pentru economiile lor. 

Firmele care doresc sa isi depuna disponibilitatile intr-un depozit pot afla exact ce dobanzi ofera bancile, in functie de suma, valuta si scadenta aleasa, cu ajutorul celui mai nou comparator oferit de Conso.ro. 

Acesta permite firmelor sa compare ofertele de depozite si certificate de depozit in lei, euro sau dolari, si sa afle ce suma acumuleaza in final. In functie de fiecare banca in parte, scadenta poate varia de la 1 luna pana la 3 ani. 

De asemenea, firmele pot compara pe Conso.ro si ofertele de depozit pe perioade atipice, spre exemplu 100 zile sau 10 saptamani.  

IMM-urile pot avea castiguri importante din dobanzi

Firmele care dispun de o anumita suma, chiar si pentru o perioada relativ scurta de timp, isi pot majora veniturile cu minimum de efort, prin constituirea unui depozit bancar. 
Totusi, diferenta dintre dobanzile oferite de diverse institutii bancare ramane inca foarte mare, astfel incat compararea si alegerea in final a celei mai bune oferte poate dubla beneficiul obtinut de o companie. 

De exemplu, in cazul unui depozit in lei pe 3 luni, rata dobanzii porneste de la 3% dar poate ajunge pana la 6,50% pe an. Pentru sume mai mari si scadente de minimum 1 an insa, rata dobanzii poate depasi pragul de 7% la o serie de banci. 

In cazul depozitele constituite in euro, rata dobanzii standard poate ajunge la 5% in functie de scadenta si suma.  

De asemenea, in cadrul comparatorului, clientii pot afla detalii suplimentare despre caracteristicile fiecarui produs in parte, inclusiv nivelul comisioanelor de deschidere si administrare a contului curent/depozitului, precum si nivelul comisioanelor de retragere numerar. 

Cei interesati de modul in care au acces la banii acumulati din dobanzi pot compara ofertele in functie de momentul platii dobanzii, lunar, trimestrial, semestrial, la scadenta sau la constituie, si pot afla daca exista optiunea de capitalizare a dobanzii sau prelungire automata a depozitului. 

Conform datelor BNR, conturile firmelor la banci cumulau la finalul lunii februarie, exprimate in moneda nationala, aproximativ 72 miliarde lei. Datele BNR nu indica insa ce procent din aceste sume este pastrat in conturi curente, remunerate cu dobanzi de cel mult 0,10 – 0,15%, si ce procent este pastrat de companii in depozite la termen.

Bancile cipriote s-au redeschis, dar restrictiile raman in vigoare

Joi, bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape 2 saptamani in care atat populatia si firmele nu au avut acces la conturi decat prin ATM. Totusi, restrictiile de retragere si tranfer raman. 

Conform unui plan al autoritatilor cipriote, de a impiedica retragerile masive de bani in afara granitelor tarii, raman restrictii pentru cei care doresc sa plece in strainatate sau sa faca un transfer international. 

Astfel, conform unui prim proiect, cetatenii ciprioti nu vor putea iesi din tara cu mai mult de 3.000 euro in cash iar tranzactiile cu cardul vor fi limitate la 5.000 euro pe luna.  

In acelasi timp, site-ul oficial al Bank of Cyprus anunta ca retragerile de numerar la bancomate sunt limitate la 300 euro, dar ca ATM-urile vor fi alimentate non stop cu fonduri. 

Contrar asteptarilor si protestelor din primele zile in care bancile au fost inchise, la redeschidere nu s-au inregistrat niciun fel de incidente, noteaza reporterii WSJ.com. Acest lucru este justificat si prin decizia autoritatilor de a nu mai taxa depozitele mai mici de 100.000 euro, in care se incadreaza majoritatea cetatenilor ciprioti. 

Acestia nu au posibilitatea de a transfera banii in strainatate dar nici nu ii vor pierde. 
Pe de alta parte, deponentii mari ai Bank of Cyprus sau Laiki Bank ar putea pierde intre 40% si 80% din valoarea sumelor detinute in conturi iar in viitorul apropiat nu vor putea sa isi transfere sumele ramase in conturile detinute din alte tari. 

Creditele de consum in lei ar putea deveni chiar mai ieftine decat cele in euro

Scaderea dobanzilor la creditele de consum in lei dar si disparitia anumitor oferte de credite in euro, a facut ca diferenta medie de cost intre cele doua variante de imprumut aproape sa dispara. 

Astfel, valoarea medie a dobanzii anuale efective (DAE) la un credit de consum in lei este de 17,90%, in scadere fata de luna februarie cu 0,20 procente

Comparativ cu anul anterior, DAE medie a scazut cu 1,2 puncte procentuale. Scaderea a fost favorizata de politica bancilor de a se concentra pe acordarea de imprumuturi in moneda nationala, ceea ce a dus la cresterea competitiei intre oferte si in final la reduceri de costuri.  
Pe de alta parte, in aceeasi perioada, costurile creditelor de consum in euro au conoscut o usoara crestere. Astfel, DAE mediu este de 17,70%, conform datelor Conso.ro, cu 0,20 procente peste nivelul din urma cu un an. 

Scaderea treptata a diferentei de dobanzi dintre cele douya variante face ca imprumuturile in lei sa devina chiar mai atractive decat cele in euro, in conditiile in care costurile se regasesc in acelasi palier dar nu mai exista riscul valutar. 

Tendinta nu este insa similara si la creditele imobiliare. In acest caz, DAE mediu la un credit in lei este de 10,40%, in timp ce nivelul mediu al DAE in cazul creditelor imobiliare in euro este de 7,40%.