Thursday, September 1, 2016

ASF a autorizat Grawe Romania sa vanda RCA

Pe piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) intra un nou jucator. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat autorizarea societatii Grawe Romania in vederea practicarii acestui tip de asigurari. Astfel, numarul companiilor autorizate sa vanda RCA creste la noua.

De asemenea, societatea va putea sa vanda si asigurari auto facultative, CASCO. 

„Grawe devine astfel a noua societate autorizata sa subscrie polite RCA alaturi de: Allianz-Tiriac, Asirom, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa, contribuind la consolidarea unui mediu concurential sanatos pe aceasta piata, in beneficiul consumatorilor”, se arata intr-un comuniat al ASF.

Grawe Romania a initiat procedura de autorizare pentru a putea vinde polite RCA si CASCO in decembrie 2015. Compania este prezenta pe piata de asigurari din Romania din anul 2000 si practica asigurari generale si de viata.

Asigurarile de viata detin cea mai mare pondere in portofoliul Grawe

„Cea mai mare parte a business-ului este sustinuta de asigurarile de viata, insa societatea are in portofoliu si asigurari de proprietati si bunuri, asigurari de sanatate si de accident. Din 2010 vinde si asigurari obligatorii pentru locuinte in calitate de actionar al PAID”, subliniaza ASF in comunicat. 


Acum, societatea austriaca intra pe o piata zguduita de multe probleme, de la societati in faliment sau in supraveghere, la proteste din partea clientilor referitoare la cresterile tarifelor la politele RCA. 

In prezent, Astra Asigurari si Carpatica Asig se afla in faliment, iar Euroins si City Insurance in procedura de supraveghere. Cu privire la acest aspect, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca nu este o situatie de dorit, insa aceste este drumul cel bun catre o piata stabila si sustenabila. 

Cele patru firme detineau cote importante pe piata RCA. Anul trecut, subscrierile pe aceasta piata au avansat cu 16,6%, la 3,11 miliarde de lei. Numarul de contracte in vigoare existente la nivelul pietei la sfarsitul anului 2015 a fost de 5,19 milioane, iar numarul contractelor nou incheiate in aceeasi perioada a fost de 7,31 milioane, ambii indicatori fiind in crestere fata de 2014, potrivit datelor ASF.

Plafonul pentru Prima Casa va fi suplimentat in septembrie

Suplimentarea plafonului pe 2016 pentru Programul Prima Casa devine certitudine. Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a anuntat ca aceasta o noua alocare de garantii va avea loc in luna septembrie. In plus, in octombrie va fi gata o strategie de derulare a programului pe termen de cinci ani. 
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, nu a precizat si suma cu care va fi suplimentat plafonul, insa a mentionat, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca o strategie pe termen mediu in privinta programului este necesara pentru a se evita eventualele sincope in derularea acestuia. 

Potrivit acesteia, cererea de finantari pe "Prima Casa" a crescut foarte mult in perioada discutiilor cu privire la Legea Darii in plata, iar acum se intampla la fel pentru ca "oamenii nu stiu daca programul va mai fi la anul sau nu". 

Anca Dragu a mai spus ca si in acest caz este nevoie de predictibilitate, astfel incat atat cetatenii cat si dezvoltatorii imobiliari sa isi poata face planuri pe termen mediu. 

Programul "Prima Casa" a avut, initial, alocat un plafon de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, care a fost suplimentat cu inca 500 de milioane de lei, dupa intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata. 

Cum se va derula programul in urmatorii cinci ani?

Asadar, suplimentarea plafonului pentru acest an este certa, insa ramane de vazut cum va arata strategia de derulare a programului pe termen mediu, mai ales ca exista tot mai multe voci care sustin ca programul ar trebui stopat pentru ca, pe de o parte, distorsioneaza atat piata creditarii cat si pe cea imobiliara, si, pe de alta parte, nu se mai justifica din punct de vedere economic si social. 

Chiar actualul ministru al Finantelor anunta, la preluarea mandatului, reducerea la jumatate a plafonului alocat pogramului, fapt care a fost interpretat ca fiind primul pas catre interuperea acestuia. 

Ulterior, insa, cu cele doua suplimentari ale programului, cea de 500 de milioane de euro aprobata deja, si cea anuntata pentru septembrie, este posibil ca plafonul sa se apropie de cel din 2015, de 2,8 miliarde de lei.