Friday, December 8, 2017

CE propune infiintarea Fondului Monetar European in 2019

Comisia Europeana propune infiintarea unui Fond Monetar European (FME) pe structura actuala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), care sa preia inclusiv un rol de imprumutator de ultima instanta pentru bancile in dificultate. Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa adopte aceasta propunere pana la jumatatea anului 2019.
Astfel, la nivel global va actiona in continuare Fondului Monetar International, dar Fondul Monetar European va fi acela care va proteja Europa in fata unei noi crize. 

Bancile in dificultate vor putea apela la FME

Noul Fond va avea ca responsabilitate, de asemenea, sprijinirea statelor membre din zona euro in situatii de dificultate financiara. In plus, acesta va acorda sprijin si Fondului unic de rezolutie si va actiona in calitate de creditor de ultima instanta in cazul bancilor in dificultate, protejand astfel platitorii de taxe.

De asemenea, institutia va putea adopta decizii rapide in caz de urgenta, cu 85% din voturi, iar unanimitatea voturilor va fi pastrata pentru deciziile cu impact financiar major. 

In plus, Fondul se va putea implica mai direct in gestionarea programelor de asistenta financiara, impreuna cu Comisia Europeana. 

Totodata, in viitor, FME va avea posibilitatea sa dezvolte noi instrumente financiare, ce ar putea fi utilizate ca functii de stabilizare.

"Transformand MES-ul intr-un organ comunitar, il facem mai responsabil in fata Parlamentului European, fara a slabi parlamentele nationale, si facilitam de asemenea legaturile cu Comisia", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Fondul va ajuta si statele care vor sa adere la euro

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a explicat faptul ca acest instrument financiar european va putea fi un sprijin real - de asistenta tehnica si financiara - pentru statele membre care fac eforturi de aderare la zona euro.

“Nu vedem nicio criza la orizont, dar este bine sa repari acoperisul cand e soare afara”, a precizat Dombrovskis. Potrivit acestuia, datele macroeconomice arata bine in prezent, dar “trebuie sa ne gandim si la slabiciunile pe care le avem".

Ideea unui Fond Monetar European, avansata deja in repetate randuri in trecut, se bucura de sprijinul marilor capitale europene. Insa propunerea Comisiei ar putea sa se loveasca de viziunea Germaniei cu privire la arhitectura unei astfel de institutii, scrie presa internationala. 

De asemenea, Comisia a publicat miercuri o comunicare (un aviz fara valoare juridica destinat orientarii dezbaterilor-n.r.) cu privire la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotata zona euro. In acest sens, Comisia are in vedere infiintarea unei linii bugetare cu mai multe functii: stabilizarea zonei euro in caz de soc economic, mecanism de convergenta specific pentru statele membre care se pregatesc sa adere la zona euro si sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor.