Monday, November 23, 2015

Programul Bani pe Net te invata cum sa faci cumparaturi online

Programul national de educatie financiara privind comertul electronic Banii pe Net a depasit in primele zece luni din 2015 pragul de 100.000 de cursanti. Acestia au finalizat trainingul atat prin intermediul platformei online de informare, cat si in scolile, liceele si bibliotecile din intreaga tara. 

Potrivit unui comunicat Visa Europe, trei sferturi dintre cele aproximativ 15.000 de persoane care au finalizat in acest an trainingurile online www.baniipenet.ro au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, iar aproape o treime dintre acesti cursanti sunt din Bucuresti. 

Programul  este derulat in perioada 2014 - 2017 de Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania si organizatia non-profit Junior Achievement Romania. 

Conso.ro se afla printre sustinatorii programului, alaturi de companii din domeniul online si din industria platilor, cum sunt PayU, Google, evoMAG si eMAG.

Programul isi propune sa ofere cursantilor un ghid complet de informatii utile despre platile online, instrumentele de comparare a ofertelor si alegere a magazinului potrivit, siguranta cumparaturilor pe internet si drepturile consumatorilor online. 

Recomandari pentru cumparaturi sigure

Printre recomandarile programului pentru alegerea magazinului online se numara: 
1. informeaza-te si achizitioneaza de la furnizorii cunoscuti de tine si/sau cu o anumita reputatie;
2. cumpara doar de pe site-uri care folosesc cel putin pentru pagina de plata o conexiune securizata de tip “https://” care are un simbol cu lacat verde afisat inaintea adresei paginii accesate; 
3.foloseste cosul de cumparaturi si/sau opziunea “wishlist” pentru a monitoriza evolutia pretului produselor pe care intentionezi sa le cumperi, dar si daca acestea iti sunt cu adevarat necesare;  
4. acorda atentie si conditiilor de transport oferite, intrucat unii comercianti ofera aceste servicii gratuit, iar costurile totale ar putea fi mai reduse (in cazul magazinelor din strainatate, este posibil ca tarifele de curierat sa nu justifice la final sa cumperi un produs cu un pret afisat mai mic decat cel al comerciantilor locali; 
5. nu cumpara de pe site-uri care nu afiseaza date de identificare complete, precum si conditiile generale de vanzare, cele de prelucrare a datelor cu caracter personal, procedurile si costurile de achizitionare, livrare si de returnare. 

Drepturile clientului la cumparaturile online

Clientul trebuie sa mai stie ca are dreptul de a renunta la achizitie in termen de 14 zile de la primirea pachetului, prin simpla notificare a furnizorului ,  fara a fi conditionat de pastrarea ambalajului, singurele costuri suportate fiind cele de rambursare a produselor.
In plus, are dreptul de a primi produsele in cel mult 30 de a de zile de la incheierea contractului,  si dreptul la informatii clare privind caracteristicile produsului sau serviciului. 
De asemenea, consumatorii care platesc cu cardul au dreptul de a adresa bancii refuzul la plata daca nu primesc bunurile/serviciile comandate sau la parametrii specificati, dar si dreptul de a primi sumele platite in avans in termen de cel mult 7 zile, daca produsul comandat nu se afla pe stoc si alegi sa anulezi comanda.

No comments:

Post a Comment