Sunday, August 9, 2015

Accidentele din parcare, tot mai costisitoare

Accidentele auto produse in parcare sunt din ce in ce mai frecvente. Numarul acestora a crescut cu peste 30% in ultimii 10 ani si au ajuns sa reprezinte pana la 44% din daunele RCA ce se soldeaza cu pagube materiale si 39% din daunele Casco. Una din cauze ar fi schimbarea formei autovehiculelor, in special alegerea unor masini mai mari.
Potrivit unei cercetari realizata de Centrul  Allianz pentru  Tehnologie, impreuna cu Continental AG, in prezent, in jur de 40% din accidentele auto soldate doar cu daune materiale au loc in parcare, sau in timpul manevrarii masinii in parcare.” Marea majoritate a incidentelor se intampla atunci cand se efectueaza manevre in marsarier (peste 70% din daunele RCA si in jur de 85% din daunele Casco)”, se mentioneaza in analiza citata. 

Principala cauza a cresterii numarului de accidente in parcare este reprezentata de schimbarea formei autovehiculelor si de cresterea continua a urbanizarii. “In ultimele decenii, a existat tendinta de a construi masini mai late si mai lungi, in vreme ce spatiile de parcare au ramas la fel. Analizele arata faptul ca  furgonetele si SUV-urile sunt implicate mai frecvent in accidente petrecute in timpul parcarii si manevrelor din parcare. Proportia acestui tip de accidente este mai mare cu 30% comparativ cu  ponderea accidentelor ce implica masini mici sau compacte. In plus, vizibilitatea soferilor a fost redusa considerabil, in special prin parbrizul din spate si prin geamurile laterale, ca urmare a schimbarilor de structura si design”, considera realizatorii analizei. 

Conform cercetarii, dauna medie RCA pentru aceste accidente se ridica la aproximativ 1.700 de euro, in vreme ce dauna medie Casco in astfel de situatii ajunge la 2.100 de euro.


In 8 din 10 cazuri, accidentele se intampla in timpul manevrelor sau la iesirea din parcare, iar soferii cu varsta de peste 65 de ani produc cu 30% mai multe astfel de accidente comparativ cu cei intre 25 si 64 de ani.

Analiza citata mai releva faptul ca accidentele din parcare pot cauza rani grave. “Propor?ia daunelor RCA (cauzate de accidente produse in parcare) ce implica  vatamari corporale este cu 4% mai mica decat cea a daunelor RCA ce implica numai daune materiale. Cu toate acestea, accidentele auto care implica pietoni sau biciclisti pot cauza rani grave. (…) Pietonii care au fost afectati intr-o mai mare masura (doua treimi) sunt cei cu varsta de peste 65 de ani. 

In opinia autorilor cercetarii, sistemele de asistenta la parcare ne pot ajuta sa evitam accidentele, insa nu sunt suficiente. “Numerosi soferi se bazeaza prea mult pe sistemele de asistenta la parcare si adesea nu reactioneaza suficient de repede”, sustin acestia. 

In cadrul cercetarii au fost analizate aproape 3.500 de accidente de circulatie, mentioneaza realizatorii acesteia.

No comments:

Post a Comment