Friday, February 22, 2013

Salariile BNR sfideaza realitatile economice

Criza financiara nu numai ca a lasat intacte salariile din BNR, dar nici macar nu a constituit un impediment pentru conducerea bancii centrale, de a se abtine de la noi majorari salariale. In ultimii 3 ani, salariul mediu brut din BNR a crescut cu peste 18%

Scaderea veniturilor a afectat in ultimii ani aproapte toate domeniile de activitate, atat in mediul privat cat si in sectorul public. Mai sunt insa si exceptii, cum este Banca Nationala a Romaniei. Aici costurile salariale au crescut an de an, facand abstractie de evolutiiile din economie.

Salariile tin pasul cu evolutia cursului de schimb

Potrivit datelor publicate de BNR, costul mediu pe salariat a urcat de la 8.100 lei pe luna in 2008 la aproape 10.000 lei pe luna in 2011.

Daca tinem cont de contributiile datorate de angajator, rezulta ca salariul mediu brut al unui angajat din BNR a urcat de la aproximativ 6.000 lei in 2008 la peste 7.000 lei in 2011, conform calculelor Conso.ro. In total, salariile au avansat cu aproape 18% in ultimii 3 ani. 

Masurile de austeritate impuse nu au impresionat prea mult, iar ancora utilizata de BNR in ajustarea salariilor pare a fi mai degraba evolutia cursului de schimb decat salariul mediu brut pe economie.

Reducerile care au afectat sectorul public in vara lui 2010 au fost initial aplicate si in cazul BNR. Insa, dupa o interventie a Bancii Centrale Europene, salariile din BNR (si celelalte institutii de supraveghere financiara) au fost reintregite, deoarece s-a descoperit in mod misterios ca, in acest fel, s-ar fi pus in pericol independenta bancii centrale. 

In aceste conditii, banca centrala este libera sa isi stabileasca propria politica salariala, fara sa aiba nevoie de aprobarea nimanui. 

Pensii facultative si indemnizatie de iesire la pensie


Conform raportului anual al BNR, politica salariala include si un pachet de pensii facultative, banca centrala platind contributii la fondurile de pensii facultative pentru angajati. Acest pachet a fost introdus in 2007 si a fost mentinut in fiecare an.

Un alt beneficiu este indemnizatia de pensionare. Aceasta se primeste de angajat sub forma unei sume fixe, atunci cand iese la pensie. Nu s-a facut public cate salarii se platesc la pensionare, raportul BNR precizand doar ca indemnizatia este calculata in functie de salariul de la data pensionarii.

No comments:

Post a Comment