Friday, February 22, 2013

Cand pot face bancile copii dupa cartea de identitate a clientilor?

Intrebare: Buna ziua, ma numesc U. T., sunt din Iasi si de fiecare data cand achit cate o suma de bani anticipat la sucursala X, Iasi, imi este xeroxata cartea de identitate. Este legal ceea ce fac ei?”

Raspuns: Fiecare banca are norme si proceduri diferite in materie de cunoastere a clientelei. Mai mult, in functie de interpretare, se poate ca modul in care este aplicata o procedura sa fie diferit si in functie de agentie. 

Conform legislatiei in vigoare, angajatii bancii au temeiul legal sa identifice clientul si sa pastreze o copie a cartii de identitate a acestuia atunci cand stabilesc o relatie cu acesta. 

Legislatia in vigoare nu stabileste insa in mod expres nici daca este necesara realizarea unei copii dupa cartea de identitate de fiecare data cand se realizeaza un operatiune, dar  nici nu specifica daca aceasta procedura este incorecta. 

Totusi, in cazul in care considerati, indiferent de situatie, ca datele dvs personale sunt folosit in mod abuziv, puteti face o reclamatie catre autoritatea competenta, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Astfel, potrivit art. 8 din Legea nr. 677/2001, modificata si completata, prelucrarea codului numeric personal poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul sau prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.

Potrivit art. 6 din Decizia 132-2011 a ANSPDCP, "colectarea si prelucrarea datelor prevazute la art. 1, inclusiv dezvaluirea acestora, prin efectuarea si retinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le contin este interzisa, cu excep?ia situa?iilor prev?zute in art. 2 din prezenta decizie” (consimtamant, dispozitie legala sau avizul ANSPDCP).

No comments:

Post a Comment