Friday, February 22, 2013

Comisia Europeana vrea sa investeasca in casele ecologice

Sectorul imobiliar ar putea primi o sustinere la nivel european din partea UE. De data aceasta este vizata zona locuintelor ecologice, pentru care autoritatile pregatesc stimulente financiare. 

Sectorul locuintelor cu emisii reduse de CO2 are o piata inca restransa, chiar daca potentialul este mare. Acesta este si unul dintre motivele pentru care Comisia Europeana doreste sa puna un accent deosebit pe aceasta zona. 

Cu ocazia congresului Federatiei Industriei de Constructii europene, vice-presedintele Comsiei, Antonio Tajani, a precizat sa in toamna vor fi prezentate noi masuri de actiune pentru stimularea sectorului constructiilor cu necesar de energie scazut. 

Printre masuri se numara crearea unor conditii favorabile pentru investitori, in special in partea de renovare, promovarea de instrumente financiare de tipul imprumuturilor garantate de stat precum si incurajarea statelor membre sa adopte facilitati fiscale la nivel national, precum scaderea TVA. 

Conform statisticilor Comsiei Europene, doar 10 state membre au adoptat sau sunt in curs de a adopta un cadru de masuri pentru sustinerea sectorului cladirilor ecologice. 

In Romania nu exista inca un astfel de cadru. Printre masuri adoptate de guvern se numara insa programul Casa Verde, ce ofera subventii persoanelor care doresc sa isi instaleze centrale ecologice, sau programul de reabilitare termica a cladirilor

No comments:

Post a Comment