Thursday, April 30, 2015

ASF vorbeste despre lichidarea Astra

Lichidarea companiei Astra Asigurari ar genera cheltuirea, in mare masura, a rezervelor Fondului de Garantare, in cazul in care planul de supraveghere speciala nu va reusi sa redreseze compania, a anuntat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu. In prezent, rezervele Fondului sunt de 900 de milioane de lei.

"Cu Fondul de Garantare avem diverse scenarii si simulari. Din aceasta perspectiva, avem instrumentele necesare sa facem fata unei situatii limita, dar, cand ne uitam aici, mecanismul de rezolutie presupune niste mecanisme preliminare. Noi, astazi, in cazul Astra, sau in alte cazuri daca am avea, nu putem sa facem nicio interventie in afara de supravegherea speciala pe care o avem, daca asta nu reuseste - sunt ceva progrese, dar nu asa cum ne-am fi dorit - nu mai avem alta posibilitate decat falimentul", a mentionat Negritoiu. 

Acesta a subliniat ca, in mecanismul de rezolutie se mai poate interveni anterior sub diverse forme: vanzarea activelor, totala sau partiala. "De exemplu, daca am fi putut sa vindem asigurarile de viata de la Astra separat si transferarea activelor", a explicat el. 
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special. 

Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL in calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF, pe 7 aprilie 2014, si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu pana la 490 de milioane lei pe o perioada estimata initial la un an. Aceasta masura este in curs de implementare de catre Administratorul Special, urmand sa se finalizeze odata cu incheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operatiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarata pe 18 martie 2015

No comments:

Post a Comment