Thursday, April 30, 2015

Asigurarea atasata creditului limiteaza vigilenta consumatorului

Contractul de asigurare incheiat ca obligativitate in cadrul unui contract de credit limiteaza vigilenta asiguratului in privinta ricurilor acooperite, sustine Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Institutia a decis luni ca un contract de asigurare trebuie redactat pe intelesul clientului. 

”Un contract de asigurare trebuie sa expuna in mod transparent, precis si inteligibil functionarea mecanismului asigurarii, astfel incat consumatorul sa poata evalua consecintele economice care rezulta din aceasta in ceea ce il priveste”, a sustine institutia. 

Potrivit CJUE, in cazul in care un contract de asigurare este legat de unele contracte de imprumut, incheiate concomitent, nu se poate cere consumatorului sa manifeste aceeasi vigilenta in privinta intinderii riscurilor acoperite de contractul de asigurare, ca in cazul in care ar fi incheiat in mod distinct contractul de asigurare si contractele de imprumut.

Decizia CJUE vine dupa analizarea unui caz din Franta in care un cetatean a luat doua contracte de credit imobiliar si a aderat la un "contract de asigurare grup", pentru a garanta, printre altele, o acoperire de 75% din rate in caz de incapacitate totala de munca. Ulterior, asiguratul a sufetit un accindent si a ajuns in ”incapacitate permanenta partiala de munca, de 72%, in sensul dreptului francez al asigurarilor sociale. In acest context, compania de asigurari a refuzat sa ii plateasca despagubirile precizate in contract.
Clientul a initiat o actiune in justitie pe pentru a obtine recunoasterea caracterului abuziv al termenilor contractului in ceea ce priveste definitia ” incapacitate totala de munca”, sustinand ca definitia era redactata astfel incat nu putea fi inteleasa de consumatorul profan.

In aceste conditii, instanta franceza sesizata cu litigiul a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca este posibila aprecierea caracterului eventual abuziv al clauzei in discutie.

In acest context, CJUE aminteste ca cerinta privind transparenta clauzelor contractuale, consacrata de directiva europeana in domeniu, nu poate fi redusa numai la caracterul inteligibil pe plan formal si gramatical, ci aceasta cerinta trebuie inteleasa in mod extensiv de catre consumator.

No comments:

Post a Comment