Tuesday, March 31, 2015

Analistii bancari: BNR va reduce dobanda de politica monetara

Analistii financiar-bancari considera ca BNR ar putea decide pe 31 martie reducerea dobanzii de politica monetara la 2%. Majoritatea participantilor la sondajul intern realizat la nivelul Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari (AAFBR) considera ca ratele rezervelor minime obligatorii nu vor fi modificate.

Aceasta reducere a dobanzii de politica monetara ar putea fi ultima din acest an, cele mai multe estimari ale analistilor mentionand aceasta valoare pentru finalul lui 2015. In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii, cei mai multi participanti la sondaj estimeaza pana la finalul anului o reducere la lei de la 10% la 8%, iar la valuta de la 14% la 12%.

Estimarile pentru finalul anului 2016 in ceea ce priveste dobanda de politica monetara variaza pe o plaja destul de larga, fiind cuprinse intre 1,75% si 2,75%, ceea ce inseamna ca sunt unii participanti la sondaj care prognozeaza o inversare a ciclului de scadere a dobanzii de politica monetara. In schimb, tendinta de reducere a ratelor rezevelor minime obligatorii va continua si in 2016, pana la 6% la lei si 8% la valuta.

AAFBR este o asociatie profesionala infiintata in ianuarie 2008 care reuneste 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, societati de administrare a investitiilor, fonduri de pensii, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

No comments:

Post a Comment