Friday, September 28, 2018

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania? 

Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara. 

Cresterea de miercuri, cu 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie. Pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta. 

Pe langa anuntutul privind dobanzile, Rezerva Federala a majorat prognoza de crestere a economiei americane pentru acest an, de la 2,8% la 3,1%.

Cum va evolua dolarul la Bucuresti?

Ce importanta are aceasta decizie pentru romani? In mod normal, ar trebui sa determine o apreciere a monedei americane in fata principalelor valute, dar si in raport cu leul romanesc. 

Dolarul american nu este cotat direct pe piata din Romania, ci prin intermediul euro, insa o apreciere in raport cu moneda europeana se resimte si pe piata de la Bucuresti. Insa aprecierea dolarului fata de euro nu este suficienta pentru a determina si aprecierea leului in raport cu moneda europeana. 

Decizia Fed a determinat, deja, o usoara apreciere a dolarului in raport cu euro, insa paritatea nu a reusit sa coboare sub 1,17 dolari/euro. 

Pe piata de la Bucuresti, dolarul a urcat, usor, in primele pre ale diminetii, depasind 3,98 lei/dolar. In ultima vreme, cotatia leu/dolar a coborat sub pragul de 4 lei/dolar, insa nu s-a indepartat prea mult de acest nivel.

No comments:

Post a Comment