Friday, September 28, 2018

La cat au ajuns chiriile pentru studenti?

Inceputul anului universitar creste chiriile la garsonierele si apartamentele din cartiere. In ultima luna, proprietarii au afisat tarife mai mari decat in urma cu un an la locuintele de suprafata mica, cu pana la 10%, in medie. In ce zone sunt cele mai bune oferte?  Pentru studenti, tarifele cresc.
     
In Capitala, o garsoniera se inchiriaza cu 240 de euro, in medie, cu 12 euro mai mult decat in vara anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit insa apartamentele cu doua camere, de la 320 de euro, anul trecut, la 350 de euro acum. Cele cu trei camere, in schimb, au ramas cam la acelasi nivel - 400 de euro pe luna, in medie.
 
Insa in cartierele marginase ale Bucurestiului se pot gasi si garsoniere la 200 de euro /luna, sau chiar mai jos. In schimb, in zonele centrale, sau in cazul dotarilor peste medie, chiria unei garsoniere poate ajunge la 300 de euro pe luna sau peste.
 
Tarifele sunt similare si in marile centre universitare, nemaiexistand diferente fata de cele din Capitala, asa cum se intampla in urma cu cativa ani. 
 
In zonele exclusiviste, chiriile cresc exponential
 
Pentru cei care doresc, insa, sa inchirieze o locuinta in zonele exclusiviste din Capitala, lucrurile stau cu totul altfel. Astfel de locuinte s-au cautat, in prima parte a anului, mai mult decat celelate, iar tarifele de inchiriere sunt cu mult mai mari. 
 
Astfel, in primul semestru din 2018, cele mai multe cereri de inchiriere pe segmentul locuintelor premium au fost pentru apartamente cu 3 camere, respectiv o treime din totalul tranzactiilor din zona de Centru - Nord a Bucurestiului, sustin reprezentantii grupului de firme imobiliare Nordis.
 
Chiriasii de lux cauta locuinte mari, complet mobilate, in zone premium, spre deosebire de studenti, care cauta locuinte mici, garsoniere sau apartamente cu 2 camere, ieftine, neavand pretentii la mobilier.
 
„Chiriile apartamentelor de lux au ramas la nivelul anului trecut. Apartamentele cu 3 camere sunt cele mai solicitate, urmate de vile, apartamente cu 2 camere, apoi cele cu 4 camere”, se arata intr-o analiza pe aceasta tema.

In ceea ce priveste durata inchirierii, un proces standard de inchiriere dureaza intre cateva zile si una-doua saptamani, in functie de tipul de proprietate cautat, buget si urgenta relocarii. In principiu, nefiind vorba de o decizie pe termen lung, chiriasii se hotarasc pentru o proprietate mai repede decat in cazul cumpararii.

No comments:

Post a Comment