Friday, September 28, 2018

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut , in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

In schimb, in aceeasi perioada, a crescut componenta de economisire din resursele de finantare, de la 36% in 2015 la 44% in 2018. 

Insa casele romanilor sunt tot mai greu incercate de confortul modest, de trecerea anilor si de povara costurilor de intretinere. In populatia urbana, 20-65 ani cu venit stabil, 72% au cel putin o urgenta locativa, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

Un sfert din romani traiesc inghesuiti si in frig

Una din patru gospodarii are probleme cu spatiul insuficient si cu frigul din casa. In acelasi timp, una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica. Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.

Anul trecut,  71% dintre cei chestionati au declarat ca au facut cheltuieli pentru a remedia disconfortul din locuinta, iar mediana cheltuielilor a fost de 1.000 de euro. 

In aceste conditii, finantarea cresterii confortului locativ este o urgenta pentru dezvoltarea si incluziunea sociala, in conditiile in care veniturile gospodariilor sunt prea mici, economisirea e expusa la nevoi si tentatii multiple si observam ca persista teama de credit, spun realizatorii studiului. 

Cu cati bani ramanem dupa cheltuielile lunare

Din studiu reiese faptul ca, in privinta veniturilor pe gospodarie, media este de 4.000 de lei/luna. Insa 31% dintre participanti spun ca au venituri mai mici de 3.000 de lei (pe gospodarie, pe luna). In acelasi timp, 43% dintre cei chestionati se incadreaza cu venitul intre 3.000 si 5.000 de lei. Doar 26% din gospodariile vizate incaseaza venituri de peste 5.000 de lei pe luna. 

Dar cu cati bani raman romanii dupa ce achita toate cheltuielile lunare ale gospodariei? Cu mai putin de 500 de lei, jumatate dintre ei. Mai mult, 26% dintre participantii la sondaj au un venit disponibil (ce ramane dupa achitarea tuturor obligatiilor lunare) mai mic de 200 de lei. Majoritatea (41%) beneficiaza de un venit disponibil intre 200 si 1.000 de lei, iar 33% - peste 1.000 de lei. 

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ reprezinta o varianta pentru imbunatatirea confortului locativ. Noua lege care permite deblocarea sistemului din Romania a fost adoptata de Parlament si acum trebuie elaborate normele de aplicare. 

Bancile de locuinte ofera credite in domeniul locativ cu dobanzi fixe. Insa, inainte de a accesa creditul, clientul trebuie sa economiseasca o perioada, pentru care primeste o dobanda de la banca si o prima de la stat. Suma economisita constituie, ulterior, avansul pentru credit.

No comments:

Post a Comment