Friday, September 28, 2018

Cresterea Robor si deprecierea leului, riscuri iminente pentru debitori

Cresterea dobanzilor si deprecierea leului determina cresterea costului de finantare. Acesta este principalul risc la adresa stabilitatii financiare din Romania si in crestere. In schimb, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei este in scadere, de la ridicat la moderat. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat sondajul trimestrial privind riscurile sistemice, care contine opiniile principalelor 12 banci din sistem dupa active cu privire la evolutia riscurilor in sistemul bancar. 

“Conform chestionarului privind riscurile sistemice, cele mai mari institutii de credit din Romania au identificat in exercitiul curent sase riscuri ridicate si trei moderate. Comparativ cu exercitiul anterior (martie 2018), primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi insa ordinea primelor doua riscuri s-a inversat”, se arata in studiul BNR. 

Astfel, in cadrul exercitiului curent, riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale devine primul risc sistemic, fiind urmat de riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar.

“Institutiile de credit aprecieaza ca relativ dificila capacitatea de gestionare a posibilelor efecte negative care decurg din aceste riscuri”, se subliniaza in documentul citat.

Efectul cresterii Robor asupra debitorilor!


De altfel, BNR a evaluat vulnerabilitatile provenind din majorarea ratei dobanzii si in cadrul Raportului asupra stabilitatii financiare, editia din iunie 2018, aratand ca modificarea tendintei dobanzilor la lei din piata (in sensul cresterii acestora), poate genera presiuni asupra capacitatii de onorare a datoriei de catre debitorii vulnerabili. 

“Modificarile indicelui Robor din perioada recenta au avut un impact asupra costului de finantare pentru o proportie semnificativa de debitori, avand in vedere ca majoritatea fluxurilor de credite ipotecare noi si circa o treime dintre creditele de consum noi sunt acordate cu dobanda variabila”, se mai arata in comunicat. 

In plus, cresterea costului de finantare este urmarita si din perspectiva propunerilor legislative recente, masurile de limitare a dobanzilor la credite putand avea efecte negative indirecte asupra sectorului bancar, subliniaza banca centrala. 

In aceste conditi, masurile care tintesc protejarea debitorilor trebuie sa aiba in vedere asigurarea unei creditari sustenabile atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei de credit

Al treilea risc ridicat identificat de banci in sondajul BNR este legat de deteriorarea rapida a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Acesta ramane pe aceeasi pozitie ca si in exercitiul anterior.

Cresterea pretului la locuinte, tot mai ingrijoratoare


In schimb, riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala (de ex. cresterea preturilor imobilelor rezidentiale) urca, dupa importanta, de pe pozitia 5 pe pozitia 4 in cadrul exercitiului curent. 

“In perioada recenta, pretul locuintelor s-a mentinut pe un trend crescator, iar expunerile institutiilor de credit corelate cu piata imobiliara sunt in continuare semnificative. Conform evaluarii BNR, cuprinsa in Raportul asupra stabilitatii financiare, editia din iunie 2018, riscul sistemic generat de cresterea preturilor imobiliare poate fi de natura sa amplifice celelalte riscuri identificate, in special in ceea ce priveste cresterea indatorarii populatiei”, se mai arata in comunicatul BNR. 

Totodata, in cadrul exercitiului curent a fost introdus un risc nou – riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental, acesta fiind considerat de catre banci drept cel de-al cincilea risc sistemic ridicat. Desi acest risc nu s-a materializat in prezent, bancile considera ca reprezinta totusi o vulnerabilitate ce se poate manifesta in contextul tendintei mondiale de crestere a dobanzilor. 

Potrivit institutiilor de credit, cel de-al saselea risc sistemic ridicat este riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice. Fata de exercitiul anterior, acest risc a fost evaluat in usoara scadere dupa importanta, insa probabilitatea de aparitie, impactul potential si capacitatea de gestionare s-au mentinut constante. 

In acelasi timp, bancile au incadrat in categoria riscurilor sistemice moderate riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei, riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si cel public si riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare. 

“Comparativ cu exercitiul anterior, riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei a trecut din categoria riscurilor ridicate (martie 2018) in categoria riscurilor moderate”, se subliniaza in comunicat.

No comments:

Post a Comment