Friday, September 28, 2018

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament. 

Pentru a produce efecte, Legea mai trebuie doar promulgata de presedintele Romaniei si, apoi, Autoritatea de Supraveghere Financiara trebuie sa emita normele de aplicare.

Actul normativ reglementeaza activitatea de distributie a produselor de asigurare si reasigurare, organizarea si functionarea distribuitorilor de asigurari si reasigurari, supravegherea activitatii de distributie si a altor activitati conexe acesteia, inregistrarea intermediarilor, inclusiv autorizarea sau avizarea acestora la ASF etc. 

Produsele de asigurari, explicate mai clar clientilor

Concret, in Romania, actul care transpune directiva prevede ca societatile de asigurari si intermediarii care vand produse de asigurare vor fi obligati sa isi instruiasca permanent angajatii, astfel incat acestia sa ofere clientilor toate informatiile necesare pentru ca acestia din urma sa nu fie indusi in eroare. In plus, vanzatorii trebuie sa actioneze astfel incat produsul sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor.

Astfel, noua Lege ar trebui sa asigure un nivel de protectie mai ridicat pentru consumatori, indiferent de canalul de vanzare prin care cumpara produsele de asigurare. 

"Distribuitorii de asigurari actioneaza intotdeauna onest, corect si profesionist, astfel incat sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor", se mentioneaza in documentul citat.

Cat de des trebuie sa se instruiasca vanzatorii din asigurari?

Conform proiectului mentionat, atat intermediarii de asigurari, cat si angajatii asiguratorilor care se ocupa de vanzari trebuie sa-si actualizeze in permanenta cunostintele si competentele profesionale. 

Cerintele privind mentinerea nivelului de performanta se considera a fi indeplinite pe baza a cel putin 15 ore de dezvoltare sau pregatire profesionala anuala, potrivit reglementarilor emise de ASF.

Totodata, distribuitorii trebuie sa informeze clientii asupra posibilitatii de a cumpara separat diferitele componente ale unui pachet oferit (vanzarea combinata–cross-selling). Informatiile prezentate clientilor trebuie sa fie clare si sa nu ii induca in eroare.

De asemenea, standardele pentru vanzarea de produse de asigurare de viata cu componenta investitionala (tip unit-linked) trebuie aliniate cu standardele in materie de produse de investitii reglementate de Directiva 2014/65/UE privind pietele instrumentelor financiare (MiFiDII) si trebuie supuse normelor privind standardele de vanzare si conflictele de interese. 

In acelasi timp, intermediarii in asigurari si asiguratorii trebuie sa adopte toate masurile adecvate pentru a detecta conflictele de interese care ar putea aparea in procesul de distributie a produselor de asigurare si sa informeze clientii in acest sens.

Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD) ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 februarie 2018 in toate statele membre. 

Insa, la nivel european, s-a decis ca termenul de transpunere sa se amane pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

No comments:

Post a Comment