Friday, September 28, 2018

Cate credite Prima Casa s-au acordat in prima jumatate a anului?

Fondurile alocate programului Prima Casa au fost consumate, in proportie de peste 80%, in primul semestru al acestui an. In perioada mentionata, s-au acordat peste 16.600 de credite de acest gen, suma totala a garantiilor ridicandu-se la 1,66 miliarde de lei.
 
In total, pentru 2018, statul a alocat garantii pentru credite in cadrul programului Prima Casa in valoare de doua miliarde de lei.  

Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) sustine, intr-un comunicat de presa, ca “programul Prima Casa isi mentine si in 2018 o cota semnificativa in volumul total al activitatii operationale, pachetul garantiilor si promisiunilor de garantare acordate in cursul primului semestru al anului fiind de 16.660 unitati, in valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei in anul curent”.  

Numarul total de garantii emise de Fond in cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520 de garantii, insumand o valoare totala de 3,03 miliarde lei, in crestere cu 9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 

Majoritatea garantiilor acordate de Fond, pentru Prima Casa

Garantiile acordate pentru Prima Casa reprezinta 77% din totalul celor emise de Fond in primele 6 luni din acest an. 

Totodata, din totalul portofoliului de angajamente in derulare la 30 iunie 2018, de 20,7 miliarde lei, peste 83% (17,2 miliarde de lei) reprezinta portofoliul de angajamente Prima Casa  - garantii si promisiuni de garantare, se mai arata in comunicat.  

Prin comparatie, volumul garantiilor acordate beneficiarilor din administratia locala ce implementeaza proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructura rutiera, sociala si educationala in zona rurala a crescut cu 15% fata de primul semestru al anului 2017, insa a ajuns la valoarea de 580,6 milioane lei. 

Astfel, FNGCIMM anunta ca a incheiat primul semestru din 2018 cu un profit net de 47,5 milioane lei, in crestere cu 50% fata de cel din perioada similara a anului trecut.7

No comments:

Post a Comment