Sunday, November 3, 2013

Polita RCA este valabila chiar daca brokerul nu vireaza banii la asigurator

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) informeaza publicul ca polita RCA cumparata prin intermediul unui broker este valabila si in situatiile in care intermediarul nu vireaza primele incasate la societatea de asigurare.

Precizarile oferite de ASF vin in contextul in care procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 6 persoane pentru savarsirea infractiunilor de “inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals”. Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite in dauna societatii de asigurare.
Pana acum, o singura societate de asigurare a informat ASF ca a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta era administrator, pentru nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA.

ASF recomanda asiguratilor sa pastreze dovada platii primei de asigurare si ii incurajeaza sa isi verifice singuri valabilitatea politei.

In termen de maxim 5 zile de la incheierea unei polite, asiguratorul trebuie sa transmita catre baza de date CEDAM informatiile despre politele noi emise. Baza de date poate fi accesata online de catre orice asigurat, care poate verifica in acest mod daca polita sa este activa. Daca nu figureaza in baza de date, este recomandat sa se adreseze direct societatii de asigurare, care a emis polita sau sa depuna o sesizare la ASF.

No comments:

Post a Comment