Sunday, November 3, 2013

Dobanzile interbancare in lei s-au redus la jumatate, dar bancile nu renunta usor la marje

Dobanzile interbancare in lei s-au redus la jumatate in cursul acestui an. Indicele Robor la 3 luni a coborat de la 6% la 3%, insa marjele ridicate de dobanda reprezinta o bariera importanta in ieftinirea creditelor.

Reducerea dobanzilor interbancare s-a produs in 2 etape: in perioada ianuarie-mai si in intervalul august-octombrie. In prezent, indicii monetari in lei ating cel mai scazut nivel din istorie. Robor la 3 luni – indicele utilizat cel mai des de banci in actualizarea dobanzilor la credite – a coborat in premiera sub 3% (pana la 2,99%).

Marjele inalte de dobanda pe care bancile le practica, mentin insa creditele in lei in continuare scumpe. Datele colectate de Conso arata ca DAE nu a scazut sub pragul de 10%, chiar si la cel mai ieftin credit de nevoi personale.
In general, DAE este cuprinsa intre 12-14% la creditele fara garantii. In aceste conditii, chiar si daca dobanzile interbancare in lei s-ar alinia cu cele de la euro (scenariu putin probabil), imprumuturile acordate de bancile romanesti tot ar fi cu peste 50% mai scumpe decat cele pe care le ofera bancile din zona euro, unde DAE medie este de numai 7%, conform Bancii Centrale Europene.

Reducerile de dobanda operate de banci in ultima perioada reprezinta un semnal pozitiv, insa acestea ar trebui continuate in lunile urmatoare.

No comments:

Post a Comment