Sunday, November 3, 2013

Pensii private: Autoritatea de supraveghere a risipit banii pe salarii

Autoritatea care trebuie sa protejeze interesele participantilor in sectorul de pensii private a risipit resursele institutiei pe salarii, arata un raport al Curtii de Conturi.

Banii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost cheltuiti pe salarii si prime, ajungandu-se in situatia ca veniturile totale sa fie mai mici decat cheltuielile, informeaza adevarul.ro. 

Prime salariale acordate ilegal


Mai mult, premiile, primele de vacanta si de casatorie s-au acordat ilegal. Conform Curtii de Conturi, sumele au fost platite in baza regulamentului intern care nu a fost publicat in Monitorul Oficial si, prin urmare, este nul de drept.

Presedintele CSSPP in mandatul caruia au avut loc aceste nereguli a fost Marian Sarbu. Acum el este membru neexecutiv in consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, institutie care inca de la infiintare a generat critici cu privire la derapajele politicii salariale.
Cheltuielile totale ale CSSPP au fost de 16,4 milioane lei in 2012, din care aproape 80% au fost cheltuieli de personal (13,1 milioane lei), reiese din raportul anual al CSSPP. Numarul mediu de salariati a fost de 92 in cursul anului, iar cheltuiala medie pe salariat s-a ridicat la 1,4 milioane lei pe an (echivalentul a peste 30.000 euro pe salariat). 

Aceasta situatie nu este o noutate pentru CSSPP, ci se petrece de ani buni. In 2010, cheltuielile salariale ale institutiei erau de 10, 5 milioane lei si reprezentau 73% din cheltuielile totale.

S-a renuntat la un auditor Big 4 

Un alt aspect care merita semnalat este schimbarea auditorului in 2012 de catre conducerea CSSPP. 

In anii anteriori, situatiile financiare au fost verificate de auditori din grupul Big 4: intre 2008-2009, bilantul a fost auditat de Deloitte, iar intre 2010-2011 de catre PriceWaterhouseCoopers.

In 2012, insa, situatiile financiare ale CSSPP au fost auditate de catre societatea Elite Consulting SA.

No comments:

Post a Comment