Monday, September 30, 2013

Falimentul personal este amanat inca 2 ani

Orice tentativa de promovare a legii falimentului personal va fi oprita de guvern si BNR, pentru a proteja sectorul bancar. Acest angajament face parte din noul acord cu FMI, pe urmatorii 2 ani, semnat pe 27 septembrie 2013.

Romania a  incheiat un nou acord preventiv cu FMI, care mentine aceleasi conditii penalizatoare pentru consumatorii de servicii financiare. Autoritatile romane – reprezentate prin guvern si BNR – isi asuma pentru inca 2 ani angajamentul de a stopa orice initiativa legislativa cu privire la falimentul personal si activitatea recuperatorilor de creante.
Persoanele afectate de aceste decizii sunt cele cu o situatie financiare precara, care nu isi mai pot plati ratele la credit si se afla in procedura de executare silita. In lipsa unui cadru legal adecvat, aceste persoane risca sa fie expuse unor practici abuzive si sa fie excluse din viata sociala, fara posibilitatea de a-si mai putea reveni financiar.

Decizia luata de autoritatile romane nu este fundamentata printr-un studiu de impact, motivul invocat fiind mentinerea disciplinei debitorilor.

Asa cum Banca Mondiala a aratat intr-un studiu, falimentul personal nu incurajeaza insa clientii bancilor sa nu isi mai plateasca ratele la credit, ci doar forteaza bancile sa accepte realitate: unii clienti chiar nu au de unde sa mai achite sumele datorate! In acest scop, aceasta lege opreste creditorii sa mai hartuiasca inutil conusumatorii si le da sansa acestora sa isi revina financiar, prin stergerea partiala a datoriei.

In plus, legea recuperatorilor de creante ar impune un comportament civilizat in recuperarea creantelor, fara amenintari, hartuiri sau alte practici abuzive. 

No comments:

Post a Comment