Monday, September 30, 2013

Fed amana startul unei politici monetare mai stricte. Cursul isi revine

Cursul de schimb euro-leu a inregistrat o usoara apreciere in ultimele zile, ajungand la 4,46. Scaderea a fost incurajata de faptul ca banca centrala a Statelor Unite a indicat ca nu va diminua inca volumul injectiilor de lichiditate.

Acest lucru a condus la revenirea tuturor monedelor din Europa Centrala si de Est, deoarece investitorii si-au temperat activitatea de relocare a portofoliilor: din tarile emergente in tarile dezvoltate.
Tensiunile pe pietele valutare ar putea reaparea in lunile urmatoare. Analistii Raiffeisen considera ca Federal Reserve ar putea anunta in octombrie sau decembrie, asteptata reducere a programului de achizitii de active financiare. Insa, ei cred ca monedele centrale si est-europene s-au ajustat deja la noua conjunctura, iar imbunatatirea activitatii economice ar putea justifica o usoara apreciere fata de euro pana la sfarsitul lui 2013.

In schimb, dolarul este de asteptat sa se aprecieze in fata monedei unice, ceea ce ar putea conduce la deprecierea monedelor din regiune fata de dolar in perioada urmatoare.

No comments:

Post a Comment