Monday, September 30, 2013

Ce riscuri exista daca s-a garantat un credit cu masina achizitionata?

Intrebare: O persoana fizica a luat un credit auto in 2008, a platit doar cateva rate. In 2011 aceasta a vandut masina altei persoane fizice pe care o cunostea. Aceasta din urma mi-a vandut mie masina in 2012. La firma unde lucreaza persoana fizica s-a primit o comunicare de la un birou executor judecatoresc in care firma tebuie sa-i retina 1/3 din salariul net pentu acoperiea creditului care a ajuns la o valoare mai mare decat la inceput pentru ca s-au adaugat si cheltuielile de executare.

Intrebari:
1. Cum s-a putut vinde masina daca acest credit nu a fost achitat, de fapt la Directia de taxe si impozite cum s-a radiat masina? Nu se intreaba de credit la radiere?
2. Daca in contractul de credit scrie ca s-a garantat cu masina, banca poate sa imi ia mie masina? Chiar daca creditul nu este pe numele meu?
3. Daca aceasta persoana fizica lucreaza la firma mea, ii retin banii si ii virez in contul bancar din comunicarea executorului judecatoresc?

Raspuns: Masina nu se radiaza la Directia Taxe si Impozite. Acolo exista doar o evidenta a platii (sau neplatii) impozitului pentru masina. Daca persoana fizica a achitat impozitul anual, Directia Taxe si Impozite elibereaza o adeverinta care confirma acest lucru. Ei nu detin insa informatii referitoare la un eventual credit prin care s-a achizitionat masina si nici nu fac verificari in acest sens. 

Persoana interesata de achizitia masinii este partea interesata sa verifice daca aceasta este sau nu garantie intr-un contract.

Atat timp cat masina este garantie in contractul de credit, iar creditul nu a fost rambursat, banca are dreptul legal de a-si acoperi pierderile, macar partial, iar acest lucru se face prin valorificarea garantiei, respectiv recuperarea acesteia si valorificarea ei conform procedurilor in vigoare.

In ceea ce priveste aplicarea procedurii de poprire, cel mai bine este sa discutati direct cu executorul judecatoresc in cauza, acesta fiind cel mai in masura sa va explice procedura de retinere si transfer al banilor.

No comments:

Post a Comment