Monday, September 30, 2013

Creditul imobiliar in lei creste fortat

Masurile de restrictionare a creditului in euro dau rezultate. Creditul in lei pentru locuinte creste cu pasi repezi, dupa ce devenit singura optiune pentru populatie.

In luna august, guvernul a eliminat creditul Prima Casa in euro, astfel programul prin care statul sustine achizitia de locuinte de catre populatie impinge clientii spre creditele in lei.

Soldul creditelor in lei pentru locuinte s-a majorat cu peste 4% in august 2013, iar fata de inceputul anului, se observa o crestere cumulata de aproape 24%.
Singura varianta de imprumut in euro o reprezinta creditele imobiliare, unde avansul minim este de 25%. Cum numarul clientilor care se incadreaza in aceste conditii este redus, componenta in euro a creditului imobiliar va cunoaste o tendinta de scadere in timp. In schimb, eliberat de concurenta imprumuturilor in valuta, creditul in lei va dobanda o importanta tot mai mare. 

Riscurile asumate de clienti nu se vor diminua insa. Imprumuturile au dobanzi variabile si, asa cum Conso.ro a aratat, indicele de referinta in lei este extrem de instabil.

No comments:

Post a Comment