Friday, November 18, 2016

Noi conditii pentru Prima Casa din 2017

Programul Prima Casa s-ar putea modifica, din nou, de anul viitor. De data aceasta, insa, autoritatile anunta o Strategie pe cinci ani, care va stimula cumpararea de locuinte noi. Pe de alta parte, plafonul de garantii urmeaza sa scada la jumatate la finalul celor cinci ani. 
Potrivit unei Note de informare a Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind strategia programului "Prima casa" pentru perioada 2017 – 2021 prezentata Guvernului, procentul de garantare de catre stat ar putea scadea de la 50% la 40% pentru locuintele mai vechi de 5 ani. 

In schimb, pentru locuintele mai noi, procentul de garantare va ramane la 50%. 

„Procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului, diferentiindu-se in functie de vechimea imobilului achizitionat si/ sau a calitatii acestuia, urmare a consolidarii masurata prin rezistenta la seisme (rezistenta cladirii urmare consolidarii)”, se arata in documentul citat.

Documentul nu face referire la dobanda sau avans

Deocamdata nu se stie daca modificarea procentului de garantare va avea impact si asupra avansului perceput de banci (de 5% in prezent) sau a dobanzii maxime (ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale).

Potrivit notei de informare, obiectivul principal al programului ramane facilitarea accesului populatiei la contractarea de credite pentru achizitia de imobile pentru locuinta cu mentinerea caracterului social, national si economic al programului.

Totodata, Ministerul mentioneaza ca a optat pentru nediscriminarea pe criterii de varsta, venit sau mediul de provenienta al creditorului in accesarea programului.

Plafonul de garantii scade treptat in urmatorii cinci ani

Pe de alta parte, autoritatile urmaresc reducerea treptata a volumului de garantii acordate in cei cinci ani de aplicare a strategiei. 

Astfel, se are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul programului de aproximativ 2 miliarde de lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017 - 2018) si de 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019 - 2021).

"Reducerea plafonului de garantii dupa primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", argumenteaza Finantele.

Diminuarea plafonului de garantii a mai fost anuntata si la finalul anului trecut, cand actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, spunea ca, pentru 2016, plafonul va fi la jumatate fata de ani anteriori, respectiv aproximativ 1,5 miliarde de lei. 

Ulterior, insa, au fost aprobate doua suplimentari de plafon de cate 500 de milioane de lei fiecare, pe de o parte pentru a compensa bancile care au reclamat pierderi din cauza Legii privind darea in plata, si pe de alta parte, pentru a satisface cererea clientilor, care a explodat, in acelasi context, alimentata de zvonurile potrivit carora programul Prima Casa va disparea. 

Totodata, in strategie se propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza in cadrul programului trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

No comments:

Post a Comment