Thursday, February 21, 2013

TVA a crescut puternic in toata UE

Incepand din 2009, cota de TVA s-a majorat frecvent in statele UE. Dupa majorarile aplicate in ultimii 4 ani, cota medie din uniune a ajuns la 21%, arata un studiu Eurostat.

Daca in 2008, doar Portugalia a aplicat o majorare de TVA, in 2009, masura a fost preluata de 6 state, iar in 2010 de inca 8 state, printre care s-a numarat si Romania. La noi, s-a impus o crestere a cotei de TVA (+ 5 puncte procentuale) mai mare chiar si decat cea din Grecia (+4 puncte procentuale), unde statul se confrunta cu probleme bugetare mult mai severe.

In prezent, Hungaria are cota de TVA cea mai inalta din UE (27%), urmata de Danemarca si Suedia, cu 25%.

Desi Romania are una dintre cele mai inalte cote de TVA din UE, nu reuseste sa colecteze venituri decat intr-o mica masura, din cauza evaziunii fiscale. Conform estimarilor Eurostat, Romania colecteaza mai putin de jumatate din TVA pe care ar trebui sa o incaseze. 

Doar 5 tari din UE reusesc sa incaseze mai mult de 60% din TVA ce teoretic ar trebui incasata (tinand cont de cota de TVA aplicata si baza impozabila): Slovenia, Bulgaria, Estonia, Cipru si Luxemburg.

No comments:

Post a Comment