Thursday, February 21, 2013

Parintii pot dona propriul imobil catre copiii minori?

Intrebare: Am o fetita de patru luni si vreau sa fac contractul casei pe numele ei se poate? Dar casa apartine unei strabunici si trebuie facuta succesiunea, dupa asta se poate sa o pun pe numele copilului?

Raspuns: Ne aflam in situatia unei donatii (liberalitate, act gratuit) catre o persoana fara capacitate de exercitiu (minor sub 14 ani, conform art. 43 din Noul Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011).

Potrivit art. 1013, alin. 3  din Noul cod civil: “oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal” in cazul de fata, parintii minorului, care sunt concomitent si donatori.

Legea nu prevede o interdictie expresa si nici ca ar exista un conflict de interese intre cele doua calitati ale parintilor minorului; sunt insa opinii care spun ca acceptarea donatiei facute de parinti catre minorul insisi, trebuie facuta printr-un curator, numit de instanta de tutela. Este de preferat sa se discute cu un notar public in prealabil, mai ales ca actul de donatie se incheie in forma autentica.

No comments:

Post a Comment