Thursday, February 21, 2013

Refinantare credit in alta moneda: Cum se face conversia valutara?

Intrebare: Doresc sa refinantez un credit din CHF in LEI. Preluarea valorii creditului se face, dupa noile norme BNR, la cursul BNR din ziua platii. Diferenta de curs valutar de la banca care imi preia creditul o voi plati eu la banca cash. Este legal sa preiau diferenta de curs valutar dintre BNR si banca respectiva la refinantarea creditului? Exista riscul ca si cealalta banca, unde am creditul in CHF, sa imi impuna sa platesc diferenta de curs valutar?

Raspuns: Principala problema care apare este ca valoarea creditului in lei trebuie stabilita inainte de efectuarea conversiei valutare - la depunerea dosarului de credit - iar conversia se va face dupa aprobarea dosarului.

In acest interval, cursul valutar poate sa fluctueze si pot aparea doua situatii:
-    leul se depreciaza, astfel ca suma de refinantat (exprimata in lei) creste. Prin urmare, clientul trebuie sa dispuna de bani suplimentari pentru a achita diferenta.
-    leul se apreciaza, astfel ca suma de refinantat scade (exprimata in lei). In acest caz, clientul poate ramane cu o parte din banii obtinuti prin noul credit.

Procedura la schimbul valutar este de regula urmatoarea:
-    clientul efectueaza conversia valutara la cursul bancii care face refinantarea;
-    banca respectiva transfera apoi banii catre banca de unde s-a preluat creditul.

In cazul in care banca va ofera posibilitatea de a face schimbul valutar la cursul BNR, acest lucru este avantajos pentru client. Alternativa ar fi fost sa faceti schimbul la un curs de vanzare, care este de regula mai mare decat cel stabilit de BNR. 

Cursul BNR se determina ca medie intre cotatiile de cumparare si de vanzare de pe piata interbancara, practicate de bancile participante la fixing pentru fiecare pereche valutara.

No comments:

Post a Comment