Thursday, February 21, 2013

Finantele propun plata anuala a impozitului pe castigurile de capital

Castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare s-ar putea impozita anual, conform ultimei propuneri a Ministerului Finantelor Publice.

Initial, Finantele au venit cu ideea unui impozit anticipat, pe castigurile realizate in fiecare trimestru, urmand ca eventualele pierderi sa fie deduse cu ocazia declaratiei anuale. Aceasta formula a fost criticata deoarece ar fi descurajat investitiile la bursa.
Noua schema este mai favorabila, deorece elimina si obstacolele birocratice actuale, cand contribuabilii trebuie sa depuna in fiecare trimestru o declaratie la fisc. In noile conditii, va fi nevoie doar de o declaratie anuala, pentru toate tranzactiile realizate in cursul anului. 

Societatile de investitii ar urma sa trimita fiecarui client o fisa anuala cu castigurile si pierderile realizate in 2012, pana la sfarsitul lunii februarie 2013.

Impozitul pe castigurile din capital este de 16%, el fiind datorat de cei care obtin venituri din tranzactii bursiere sau din investitii la fondurile mutuale.

No comments:

Post a Comment