Sunday, August 9, 2015

Isarescu nu vede cu ochi buni revenirea creditului cu buletinul

Revenirea la creditarea „cu buletinul” si inmultirea IFN-urilor care practica acest comportament il ingrijoreaza pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Si in privinta bancilor, seful BNR spune ca trebuie sa fie mai atente cu clientii. 
"Parerea mea nu este buna, dar sa vedem ce se va intampla...s-au si inmultit (IFN-urile care dau credite cu un singur act- n.r.). In general, cred ca bancile trebuie sa recupereze o buna parte din terenul pierdut si sa isi arate onorabilitatea. O banca trebuie sa fie onorabila, sa inspire incredere, si pentru asta trebuie sa se uite la toate, inclusiv, si reiau un mesaj mai vechi, sa aiba grija de clienti. O sa ajunga, daca nu dovedesc onorabilitate , sa isi caute clienti ca...din ce sa traiasca. Deci despre aceste IFN nu am o impresie foarte buna", a mai spus guvernatorul BNR. 

Referindu-se la cei care apeleaza la astfel de imprumuturi, Isarescu a spus ca trebuie realizat un studiu sociologic, pentru a se vedea cum de se ajunge in astfel de situatii. "Sunt debitori si debitori. Ar trebui ca media sa ajute la aceasta intelegere. Ideea ca oamenii nu isi mai pot plati creditele, stiti ca nu e adevarata? Unii, intr-adevar nu pot, sunt intr-o situatie grea. Unii nu vor...si ce facem: ii bagam pe toti la gramada?", a subliniat Mugur Isarescu. 


In privinta institutiei medierii, seful BNR a spus ca sustine un astfel de demers dar trebuie definita forma. "Sa vedem ce forma ii dam. De aici incolo nu mai avem consens nici intre noi...sa treaca caldura si mai vedem...".

Pe de alta parte, el a atras atentia cu privire la viteza de crestere a creditarii. 

"Creditul a plecat, in sfarsit, la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp "Atentie!". (...) Orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece", a explicat seful BNR. 

El a atras atentia si asupra faptului ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize. „Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul".

In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie. Mugur Isarescu a promis o analiza detaliata pe creditele ipotecare in toamna.

No comments:

Post a Comment