Sunday, August 9, 2015

Guvernatorul BNR explica in ce consta Supravegherea Macroprudentiala

Guvernul va fi reprezentat in Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala de doi membri de la cel mai inalt nivel din Ministerul Finantelor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta din urma va asigura presedintia Comitetului, insa sustine ca nu va avea drept de veto, cel mult votul sau va cantari mai greu in caz de egalitate.

Precizarile guvernatorului vin in contextul in care s-a speculat foarte mult cu privire la atriburiile acestui Comitet si modul in care va relationa cu celelalte institutii. 

El a mentionat faptul ca astfel de comitete functioneaza in 24 din cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene si nicaieri nu sunt  percepute ca fiind o dictatura, un atac la Constitutie si nici ca un 'supraguvern'.

"Functioneaza la nivelul Uniunii de patru ani si ceva. Noi am mai informat despre acest lucru, nu este o noutate. Este o institutie noua dupa criza din 2008, care functioneaza foarte bine. Din 28 de state, 24 au deja o astfel de structura. Nici nu sunt comitete, ci sunt in structura bancii centrale si nu vorbeste nimeni de dictatura. Noi suntem printre ultimele patru tari care nu au un astfel de comitet, desi avem recomandarea de mai multi ani". 

Potrivit acestuia, rolul comitetului va fi acela de a analiza evolutiile economice, de a avertiza in momentul in care vede un risc si de a face recomandarile pe care le considera necesare. Diferenta dintre acest comitet si unul consultativ este ca toate avertismentele, recomandarile si raspunsurile vor fi in scris, iar institutia care nu va tine cont de aceste recomandari si avertismente isi va asuma responsabilitatea. 

"Guvernul si-a asumat un risc (daca nu ia masurile recomandate - n. r.) si are toata responsabilitatea politica si nu mai poate sa spuna ca nu a fost avertizat de BNR sau de altcineva. Si tara va avea de suferit, daca riscul se adevereste".

Mai mult, el a explicat ca recomandarile nu vor fi obligatorii pentru institutia vizata, insa raspunsul da. "Putem sa dam avertismente catre ASF, catre BNR... Obligatoriu trebuie citite si sa dea un raspuns: 'Vedem riscul si am luat masurile 1, 2, 3' sau 'Nu vedem riscul' sau 'Vedem riscul, dar nu avem cu ce sa intervenim'", a explicat seful BNR.

Referitor la modul in care va functiona comitetul, guvernatorul a spus ca acesta va evalua riscurile in economie pe baza unor date concrete. ”Ce inseamna evaluarea riscurilor? Se observa fenomenele externe, interne, se evalueaza riscurile, se porneste de la o realitate: ca samburele unei crize financiare pleaca chiar din anii de succes, ca asta se uita! Gena crizei pleaca din anul de succes. De exemplu, anul acesta este unul de succes". 

Potrivit acestuia, pe baza datelor, se face o recomandare. ”Noi nu facem nici politica Guvernului, nici nu spunem legiuitorului ce lege sa dea. E ca la riscul meteo. Datorita tehnologiei extrem de avansate in domeniul urmaririi miscarilor de aer, radarelor, prognozele pe termen scurt sunt extrem de exacte... Se da o avertizare si o recomandare. Noi participam la Comitetul de Risc Sistemic European. Mergem acolo de patru ani si jumatate la comitetul de macrostabilitate. E la fel ca la meteo: verde, galben, portocaliu, rosu! Comitetul are rol preventiv", a explicat Mugur Isarescu. 

In opinia sa, in fiecare an de succes - iar 2015 este un an de succes - se poate forma un nou sambure al crizei. "Si, daca nu actionam din timp, se ajunge acolo. Dar eu cred ca reactionam... De cate ori trebuie sa dam cu capul intr-un perete ca sa vedem ca e tare?! Macrostabilitatea nu este o toana a BNR sau un pretext ca sa ne aflam si noi in treaba. Este baza pe care se poate construi durabil bunastarea. Orice crestere de nivel de trai fara macrostabilitate este efemera. Si nu doar atat...cand faci ajustarea, duce la nedreptati ingrozitoare. Trebuie sa tai in carne vie. Ar fi culmea sa nu fi invatat nimic din criza din 2007 - 2008", a mai spus seful BNR.

No comments:

Post a Comment