Sunday, August 9, 2015

ANAF controleaza averile patronilor de carton

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal. Este vorba de persoanele care au o avere ce nu poate fi justificata de veniturile declarate. In prima faza, ANAF a identificat 5.399 de contribuabili care vor fi supusi verificarilor. 

Autoritatile au identificat patru grupe de riscuri. Din prima grupa fac parte „patroni bogati de firme sarace” respectiv cei care detin un patrimoniu semnificativ (case, masini, imprumuturi catre firme) care nu corespunde cu veniturile declarate care sunt mult mai mici sau detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (fie sunt tot timpul de pierdere fie au un profit mult mai mic raportat la cifra de afaceri). 

In cea de-a doua grupa de risc intra persoanele care au un patrimoniu semnificativ, dar nu au activitati economice cunoscute, in grupa trei sunt incadrate persoanele cu venituri volatile, respectiv aceia care activeaza in showbiz, iar in grupa patru de risc sunt incluse alte persoane care nu pot fi incadrate in cele trei grupe anterioare, insa prezinta riscuri semnificative.

„Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile”, a afirmat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF.

Potrivit unui comunicat al institutiei, programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF) vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand din 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. 

Intr-o prima etapa vor fi identificati aceia care au cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro. 

In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011- 2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave. 

In urma analizelor efectuate de autoritati, in cazul unui numar de 132.246 persoane s-a constatat o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, intre veniturile estimate de Fisc si cele declarate. Dintre acestia, 5.884 sunt persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, respectiv au realizat achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 - 2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), au cumparat autoturisme de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) in aceeasi perioada sau prezinta un risc de nedeclarare mai mare de un milion de lei (circa 200.000 euro). Din cele 5.884 persoane au fost eliminate 1.161 persoane pentru care riscul de nedeclarare era acoperit din veniturile sotilor. Celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude sau afini pana la gradul II) identificati cu risc fiscal, astfel incat 7.879 de persoane sunt propuse pentru verificare amanuntita.

In esantionul de risc intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.

No comments:

Post a Comment