Sunday, August 9, 2015

Apartamente mai scumpe, case mai ieftine

Apartamentele s-au scumpit usor in primul semestru al acestui an, fata de a doua parte a anului trecut, fie ca vorbim de locuintele noi sau de cele vechi. In schimb, preturile caselor si terenurilor au inregistrat scaderi, insa tot modeste, potrivit unei analize imobiliare.

Pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de 674 euro pe metru patrat, in primul semestru din 2015, in usoara crestere fata de precedentele sase luni, conform unui studiu realizat de compania imobiliara Darian. 

In orasele mici, pretul mediu a fost de 570 euro/mp, similar valorii din ultimele sase luni ale anului trecut.

Insa in cele mai multe orase, preturile au inregistrat usoare aprecieri, fapt care denota ca piata imobiliara din Romania revine incet-incet pe un trend ascendent, se mentioneaza in analiza citata. 

Si apartamentele noi s-au scumpit usor in perioada analizata, de la 776 euro/mp in semestrul II din 2014 la 779 euro/mp in primul semestru din acest an. In Capitala, pretul mediu a ramas neschimbat atat fata de semestrul anterior, cat si fata de aceeasi perioada din 2014. 

Pe de alta parte, preturile de tranzactionare ale caselor si terenurilor au cunoscut o usoara scadere la nivel national (0,4% in cazul caselor si 1,4% la terenuri), comparativ cu perioada similara din 2014. 

In privinta chiriilor, Capitala si-a mentinut nivelul si gradul de ocupare pe toate segmentele pietei comerciale, in primele sase luni fata de semestrul II din 2014.

No comments:

Post a Comment