Wednesday, June 17, 2015

Depozitele la sucursalele bancilor europene vor fi garantate in Romania

Depozitele constituite la sucursalele bancilor straine din Romania, originare din statele membre ale Uniunii Europene, vor fi garantate de schemele din Romania. Pana acum acestea erau garantate de schemele din tara de origine. Modificarea este cuprinsa in proiectul de lege care transpune Directiva 2014/49/UE in legislatia nationala. 

Termenul pentru transpunerea Directivei privind schemele de garantare a depozitelor este 3 iulie.

In plus, potrivit actului normativ, se largeste sfera de produse si de deponenti care beneficiaza de garantare, fara a mai fi excluse de la garantare depozitele intreprinderilor si nici cele apartinand persoanelor desemnate in calitate de administratori, directori, membrii consiliului de supraveghere, auditori, actionari semnificativi ai institutiei de credit in cauza, ale celor care au aceasta calitate in cadrul altor societati din grupul institutiei de credit, ale membrilor familiilor persoanelor fizice mentionate mai sus, precum si ale tertelor persoane care actioneaza in numele acestora. 

De asemenea, legislatia privind garantarea depozitelor in sistemul bancar se modifica astfel incat va fi permisa infiintarea mai multor scheme de garantare a depozitelor si chiar fuziunea acestora cu scheme de garantare din Uniunea Europeana. Nivelul minim al resurselor financiare pe care o astfel de schema trebuie sa le detina este de minim 0,8% din depozitele garantate.  In prezent, potrivit cadrului de reglementare aplicabil, unica schema de garantare a depozitelor existenta in Romania, respectiv Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, stabileste anual, cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei, gradul-tinta de acoperire a expunerii sale.

Astfel, potrivit proiectului,  vor fi recunoscute doua regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat. 

Insa, orice noua schema de garantare trebuie recunoscuta oficial de catre Banca Nationala a Romaniei, desemnata ca autoritate cu competente de supraveghere a acestei categorii de scheme de garantare a depozitelor. 

Pe de alta parte, prin legislatie se instituie "obligatia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finantarea masurilor de rezolutie aplicabile institutiilor de credit membre, in situatiile in care masurile de rezolutie asigura continuitatea accesului deponentilor la depozite. 

Mai mult, incepand din 2016, contributiilor institutiilor de credit la schema de garantare a depozitelor vor fi determinate pe baza de risc, utilizand metodele stabilite de schema de garantare si aprobate de Banca Nationala a Romaniei, se mai mentioneaza in documentul citat. 

De asemenea, va fi reglementat mecanismul de intrajutorare intre schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapida de catre acestea a resurselor necesare platii compensatiilor, prin imprumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.

No comments:

Post a Comment