Wednesday, June 17, 2015

Aliniere cu intarziere la legislatia bancara europeana

Statul a decis sa ia masuri concrete pentru transpunerea in legislatia natioanla a Directivei Europene 59/2014 privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. In acest sens, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de lege pe pagina proprie de internet. 

Directiva trebuia transpusa in legislatia nationala inca de la inceputul acestui an. Recent, Comisia Europeana transmis Romaniei un avertisment pe aceasta tema, in caz contrar urmand sa trimita statul roman in fata Curtii de Justitie. Nu doar Romania a primit acest avertisment ci si alte 10 tari, respectiv Bulgaria, Cehia, Franta, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia, Romania si Suedia.

Directiva 59/2014 este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituita pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare, arata CE.

Noile norme introduse prin Directiva mentionata ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona intrarea in dificultate a bancilor si a marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE. Obiectivul este acela de a garanta ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. Se prevede, in schimb, ca actionarii si creditorii bancilor trebuie sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".

No comments:

Post a Comment