Wednesday, June 17, 2015

Efectele Greciei asupra leului

Deteriorarea situatiei din Grecia, care risca o intrare in incapacitate de plata din cauza relatiei tensionate cu creditorii internationali, afecteaza si piata valutara din Romania. Leul scade in fata euro de mai multe sedinte si se apropie de pragul de 4,5 lei/euro. 
Banca Nationala a Romaniei a cotat marti moneda nationala la aproape 4,49 lei/euro, pe fondul valului de tensiuni de pe pietele internationale generat de esecul discutiilor dintre Grecia si creditorii sai. 

In schimb, moneda europeana s-a depreciat pe pietele internationale, in conditiile tensiunilor generate de situatia din Grecia, iar monedele economiilor europene emergente au scazut si mai puternic, activele din aceste zone fiind considerate de investitori chiar mai riscante decat cele denominate in euro.

Si perceptia asupra riscului suveran al Romaniei s-a deteriorat pe fondul situatiei delicate a Greciei, indicatorul CDS (credit default swap), care reprezinta costul asigurarii impotriva riscului de default, urcand la 121 de puncte de baza. Anterior, indicatorul CDS fusese stabil la circa 110 puncte.

Impactul asupra pietei locale a aparut in contextul in care grupurile financiare de la Atena controleaza circa 12% din sistemul bancar local si au depozite atrase de la populatie si companii de peste 4 miliarde de euro.

In incercarea de a calma pietele financiare, Banca Centrala Europeana a anuntat, prin vocea presedintelui, ca face tot posibilul pentru mentinerea Greciei in zona euro, precizand ca Eurogrupul are "toate instrumentele necesare" pentru a face fata unei eventuale intrari a statului grec in incapacitate de plata.

"Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se afla in terenul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar in interesul Greciei, ci si al zonei euro sa ramanem impreuna", a spus Draghi.

La randul sau, comisarul UE pentru Economie si Societate Digitala, Guenther Oettinger, sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea "starii de urgenta", din cauza riscului intrarii Greciei in incapacitate de plata. 

Insa premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, ajuns la putere prin promisiunea opririi austeritatii, le-a cerut liderilor europeni sa isi schimbe atitudinea. "Vom astepta cu rabdare pana cand institutiile financiare vor deveni realiste. Nu avem dreptul de a ingropa democratia europeana in locul unde s-a nascut ", a declarat Tsipras. 

Pe de alta parte, guvernul de la Atena dezminte informatiile aparute luni in editia online a publicatiei germane 'Sueddeutsche Zeitung' conform carora in acest weekend Grecia va introduce restrictii asupra miscarilor de capital, daca nu va ajunge la un acord cu creditorii.

In cazul intrarii in incapacitate de plata, Grecia risca sa fie exclusa din zona euro si sa organizeze alegeri legislative anticipate.

No comments:

Post a Comment