Wednesday, May 27, 2015

Pensii private: randament mediu anual de 11% in sapte ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au produs, in sapte ani de functionare, un castig net de 4,48 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro) pentru participanti. Numarul acestora a ajuns la 6,3 milioane, potrivit datelor APAPR. Astfel, randamentul mediu anual realizat de fondurile de pensii in aceasta perioada a fost de 10,93%. 
In perioada mentionata, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde de lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde de lei.

„Diferenta, respectiv suma de 4,48 miliarde de lei, reprezinta castigul realizat din investitii, net de toate comisioanele de administrare percepute, castig realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii private. In termeni de randament investitional, castigul reprezinta o performanta medie de 10,93% pe an in cei 7 ani de activitate a Pilonului II”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei pentru Pensiile Administrate privat din Romania. 

In acelasi timp, fondurile de pensii private au devenit investitori tot mai relevanti in economia nationala si pe piata de capital: circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. 

Fondurile de pensii au mentinut pe toata durata de functionare, inca de la start, un profil de risc redus, dar au investit in acelasi timp aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa. 

„Doar pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc azi 850 de milioane de euro, plasandu-le astfel in categoria celor mai mari investitori institutionali locali. In prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10%-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, asigurand in plus stabilitatea si reducand volatilitatea pietelor secundare de actiuni si obligatiuni”, se mai arata in comuncatul citat. 

Potrivit APAPR, calculele au fost realizate pe baza datelor furnizate de ASF si administratorii de fonduri de pensii.

No comments:

Post a Comment