Wednesday, May 27, 2015

Ministerul Finantelor modifica normele la Prima Casa

Ministerul Finantelor Publice modifica normele de aplicare pentru programul Prima Casa, astfel incat si bancile care au participat initial la program, dar au renuntat pe parcurs, sa poata reintra. In plus, statul aduce si o serie de modificari tehnice actului normativ.

Pentru a putea reintra in program, insa, bancile interesate trebuie mai intai sa utilizeze 50% din garantiile deja acordate in cadrul programului, daca au fost acordate in perioada in care garantia statului reprezenta 100% din valoarea creditului.

Dupa epuizarea plafonului reutilizat, banca va trebui sa semneze protocolul care stabileste termenii si conditiile aplicabile garantiilor acordate in cadrul programului in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si pierderilor. 

In plus, proiectul de act normativ prevede o serie de clarificari pentru situatiile in care beneficiarul unui credit vrea sa schimbe locuinta cu alta. 

Propunerea din norme este aceea ca acest lucru sa fie posibil doar daca valoarea noii locuinte, rezultata din raportul de evaluare si/sau suprafata utila sunt mai mari decat valoarea evaluata si/sau suprafata utila a primei locuinte la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului. 

Alte modificari vizate de autoritati vizeaza posibilitatea inchirierii locuintei cumparate prin intermediul programului si vanzarea inainte de expirarea celor cinci ani prevazuti de lege, dar cu conditia achitarii integrale a creditului.

No comments:

Post a Comment